Gulyás: szinte biztosan lesznek a nem beoltottakat korlátozó intézkedések
Fontos okirat lesz az oltási könyv az útlevél és a személyigazolvány mellett
Gulyás: szinte biztosan lesznek a nem beoltottakat korlátozó intézkedések

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 23.
A Miniszterelnökség vezetője a keddi kormányinfón többek között kérdésre közölte, szinte biztosan lesznek olyan rendelkezések, amelyek korlátozzák majd azokat, akik nem oltatják be magukat, ezért az oltási könyv az egyéb úti okmányok mellett rendkívül fontos irat lesz a tömeges oltás után.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Guylás Gergely elmondta a kormány a józan ész és a méltányosság elve alapján döntött a szentestére vonatkozó enyhítésről. Megjegyezte, a kijárási tilalom egy alkalomra szóló felfüggesztése nem növeli érdemben a kockázatokat, emellett biztosítani akarták a részvételt az éjféli miséken is.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a jelenlegi veszélyhelyzet február 7-én jár le, meghosszabbításáról pedig 15 napra szólóan a kormány, azt követően pedig az Országgyűlés dönthet majd.

A járványnak akkor lesz vége, ha az oltóanyag rendelkezésre áll - erősítette meg a miniszter, hozzátéve, a kormány 16 millió adag oltóanyagot kötött le az Európai Unión keresztül, ami 8 millió ember beoltásához elegendő, a társadalom 60-65 százalékának beoltásával pedig már elérhető az úgynevezett "nyájimmunitás".

Arra a kérdésre, a kormány lehetségesnek tartja-e, hogy különbséget tegyenek azok között, akik beoltatták magukat és akik nem, azt felelte: szinte biztosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál.

Úgy fogalmazott,

az oltási könyv - az útlevél és a személyi igazolvány mellett - fontos okirat lesz a tömeges oltás után.

Franciaországban is hasonló lépéseket terveznek

A közelmúltban Franciaországban is benyújtottak egy törvénytervezetet, ami olyan hatalmat adnak a kormánynak, hogy korlátozza szabad mozgásukban az oltatlan embereket. A törvénytervezetből fakadó korlátozások a tömegközlekedésre és a nyílt terekre terjedne ki azokkal szemben, akik nem tudnak negatív vírustesztet, vagy oltási igazolást felmutatni. 

Számos francia politikus tiltakozását fejezte ki a javaslattal kapcsolatban, mondván, az alapvető polgárjogokat sérthet, zsarolás, illetve "fatális a szabadságra nézve".

A francia kormány a magyarhoz hasonlóan önkéntessé tette az oltást, azonban kérdés, hogy egy ilyen javaslat elfogadása esetén maradna-e választási lehetőség. 

Korábban cikkeztünk arról, hogy elképzelhető, hogy idővel majd csak beoltva lehet repülőre szállni, illetve Nagy-Britanniában bejelentették, hogy a szórakoztató és sportlétesítmények dönthetnek majd úgy, hogy a belépéshez megkövetelik az oltásigazolást. 

(MTI/Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!