Rejtélyes eredetű betegséget kapott el több amerikai diplomata Bécsben, Washington vizsgálatot indít
egyelőre nem világos, hogy támadásról van-e szó, vagy valamilyen más oka van az eseteknek
Rejtélyes eredetű betegséget kapott el több amerikai diplomata Bécsben, Washington vizsgálatot indít

Forrás: Google Maps

2021. 07. 20.
Az Egyesült államok kivizsgálja bécsi diplomatái rejtélyes megbetegedéseiről szóló értesüléseket – jelentette be Ned Price amerikai külügyi szóvivő hétfőn. Mint mondta, nyomatékosan ellenőrzik partnereikkel egyeztetve ezeket az értesüléseket. Price hozzátette, hogy természetesen nemcsak az osztrák fővárosban, hanem más helyen észlelt hasonló eseteket is kivizsgálják.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője hétfőn arról beszélt,  

egyelőre nem világos, hogy támadásról van-e szó, vagy valamilyen más oka van ezeknek az eseteknek.

Amerikai tisztségviselők pénteken számoltak be arról, hogy tisztázatlan eredetű megbetegedéseket észleltek az osztrák fővárosban akkreditált amerikai diplomaták és más kormányzati alkalmazottak körében.

A rejtélyes egészségügyi panaszok Joe Biden amerikai elnök januári beiktatása után jelentkeztek, és hasonlóak azokhoz, amelyeket a havannai amerikai nagykövetség nagyjából 20 munkatársánál észleltek 2016-ban és 2017-ben.

Azokat a kisebb agykárosodással járó eseteket a gyanú szerint rádió- vagy mikrohullámmal elkövetett támadások, esetleg növényvédő szerek okozták, de a pontos okot a mai napig nem nevezték meg, noha az amerikai külügyminisztériumon kívül a védelmi minisztérium és a külső hírszerzés (CIA) is alapos vizsgálatnak vetette alá a rejtélyes eseteket.

A Havanna-szindrómaként emlegetett megbetegedések tünetei leginkább az agyrázkódáshoz hasonlíthatók, a betegek az esetek többségében fejfájásra és szédülésre panaszkodtak.

Volt, aki több hónapos orvosi kezelésre szorult.

Bécs a színfalak mögötti diplomácia és az egymással vetélkedő hírszerző szolgálatok titkos tevékenységének egyik fő helyszíne. Jelenleg is itt zajlanak tárgyalások közvetítők útján Irán és az Egyesült Államok között, az iszlám köztársaság atomprogramjáról.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!