Putyin mentális állapotában nem látszik változás - mondja Horváth József biztonságpolitikai szakértő
Putyin mentális állapotában nem látszik változás - mondja Horváth József biztonságpolitikai szakértő

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 03. 04.
Az amerikai narratíva az, hogy Putyin villámháborút indított, de elakadt – a valóságban felkészültek egy hosszú távú háborúra, és békét leginkább egy új, „baráti” kormánnyal kötnének az oroszok – mondta el a Hetek podcastjében Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, a polgári elhárítás és a katonai titkosszolgálat korábbi műveleti főigazgató-helyettese.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkat a háború pénteki napjáról itt olvashatja.

A szakértő szerint azt az „amerikai sajtó dobta be, hogy Putyin villámháborút akart és ez elakadt”, ezzel szemben orosz szempontból lényegében a várakozásoknak megfelelően alakul a háború. Hozzátette: eddig az oroszok arra törekedtek, hogy minél kevesebb polgári áldozat legyen.

„Oroszország az elmúlt évek során átállt önellátásra. Az ázsiai térségbe is kiépítette a gázvezetékeit, 650 milliárd dollárt spájzolt be, felkészültek a háború negatív hatásaira.

Kérdés persze, hogy meddig tudják finanszírozni azt, és a lakosság meddig bírja”

– fogalmazott Horváth József.

Úgy véli, az oroszok minimális célja egy oroszbarát, semlegesség felé mozduló ukrán kormány hatalomba juttatása, szerinte addig nincs is esély a megegyezésre a felek között. A szakértő arról is beszélt, hogy Putyin mentális állapotában nem látszik változás, továbbra is magabiztos és elszánt vezetőként tevékenykedik.

A podcastban még az alábbi kérdésekről beszélgettünk:

– Mekkora az esélye a nukleáris fegyverek bevetésének, illetve a háború eszkalálódásának?

– Milyen titkosszolgálati játszmák zajlanak jelenleg?

– Milyen lehet a kialakulóban lévő új világrend?

– Hatásosak lehetnek-e a pénzügyi-gazdasági szankciók Oroszországgal szemben?

– Az eltörlés kultúrája miként nyilvánul meg az oroszokkal szemben világszerte?

– Milyen stratégiát érdemes követnie Magyarországnak?

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!