Päivi Räsänen boldog és hálás: lezárult történelmi Biblia-per, március végén lesz ítélet
A megvádolt volt finn belügyminiszter köszöni annak a több ezer magyar hívőnek, aki kiállt mellette
Päivi Räsänen boldog és hálás: lezárult történelmi Biblia-per, március végén lesz ítélet

Fotó: Danielle Miettinen

2022. 02. 14.
Päivi Räsänen volt finn belügyminiszternek, akit egy Biblia idézet miatt gyűlöletbeszéddel vádoltak meg január 24-ei meghallgatását követően ma ismét a bíróság elé kell járulnia Helsinkiben. A pert nem csak Finnországban, egész Európában, sőt, az Egyesült Államokban és Oroszországban is szoros figyelemmel követik, hiszen komoly és messzeható precedenst jelenthet az ügyben hozott ítélet, ami a szólás-, és a vallásszabadság jövőjét is befolyásolhatja.

15:13 - Visszatekintve erre a második bírósági napra, Päivi nagyon boldog

Ez a bírósági ügy történelmi jelentőségű – nyilatkozta Räsänen a médiának. Emiatt nagy a figyelem övezi külföldről is. Visszatekintve erre a második bírósági napra, Päivi nagyon boldog. "Erős volt a védelem. Bízom benne, hogy az ítélet megkönnyebbülést hoz majd. Mindenki elolvashatja a füzetet, meghallgathatja a rádióműsort, és ezt maga is megértheti. A vallásszabadság és a Biblia alapvető üzenete mélyét érinti."

"Minden ember bűnös. Jézus azonban azért jött, hogy a mi bűneinkért szenvedjen. Ezért az a feladatunk, hogy gyűlöljük a bűnt, szeressük a bűnöst."

.
Fotó: Henk-Jan van Schothorst

15:10 - A tegnapi budapesti szolidaritási tüntetésen a Hetek megkérdezte a résztvevőket, miért tartják fontosnak Päivi ügyét:

15:00 - A HírTV helyszíni interjúját Päivi Räsänennel itt tekintheti meg:

14:57 - Véget ért a tárgyalás, március 30-án lesz ítélethirdetés

A bíró bejelentette, hogy az ítéletet március 30-án, szerdán délután 1 órakor hozzák nyilvánosságra. 

14:41 - Valaki arra használta a szünetet, hogy a  Twitteren megemlítse, hogy ez a meghallgatás épp Valentin-napra esik

Szent Bálint keresztény vértanúként halt meg.

14:37 - Videó arról, hogy Andrew Brunson misszionárius átadja az amerikai támogatók aláírásait:

14:33 - Az ügyész pénzbírságot követel 

Az ügyész megismétli büntetés-követelését: Räsänennek és Pohjolának  pénzbírságot, amit a jövedelmüktől függően állapítanának meg.  Az ügyész úgy véli, hogy Räsänenre, mint ismert politikusra kemény büntetést kell kiszabni. A bíróság ismét visszavonul

14:22 - "A bűnről való beszéd nem kriminalizálható"

"A püspök védekezése szerint a bűnről való beszéd nem kriminalizálható. Az alapvető keresztény tanítás a keresztény antropológiában gyökerezik: teremtés, bukás és megváltás. Ha ezt a füzetet kriminalizálják, akkor alapvetően kriminalizálja azt a tanítást, amely szerint a szex a házassághoz tartozik.

A törvénynek mint az evangélium hordozójának keresztény felfogása veszne el,

ha az ügyész állításait elfogadnák."

14:19 - Pohjola ügyvédje: az alkotmány nem alkalmazható büntetőbíróságon

Anttinen hangsúlyozza, hogy az ügyész alkotmányra való hivatkozása téves, mivel az alkotmány nem alkalmazható a büntetőbíróságon. csak a büntető törvénykönyv. Ennek értelmezése a törvény betűjéhez és a jogalkotó céljához kötött.

Az emberek közötti kommunikációt nem szabad jobban korlátozni, mint amennyit a törvény szerint szükséges.

Pohjola véleménye szerint ugyanannyira vonható felelősségre, mint egy weboldal adminisztrátora. Ahhoz, hogy legyen a vádnak alapja, sértő szándékkal kellett volna elérhetővé tennie a füzetet. Azonban nem állt szándékában semmi olyat tenni, amivel vádolják.

14:11 - Jyrki Anttinen, Pohjola evangélikus püspök védőügyvédje kap szót

A Pohjola elleni vádak a Räsänen-ügy részét képezik, mert alapítványa 2004-ben adta ki a vitatott füzetet.

14:08 - Räsänen ügyvédje befejezte beszédét: "semmilyen törvénysértést nem történt"

A védelem szerint Räsänen asszony nem akart a rádióban beszélni a homoszexualitásról. A házigazda akarta. Ezért meg is kérdezte a műsorban: Miért hozza fel ezt a témát? A műsorvezető nagyon nyíltan válaszolt: mert ez nagyon fut. 

Sankamo kijelentette, 

az ügyész nem tudta bizonyítani, hogy Räsänennek oka volt bárki megsértésére.

Ő kifejezetten ennek az ellenkezőjét képviselte. Hangsúlyozta minden emberi lény értékét és az egyenlő emberi jogokat. Beszéde végén kijelentette: bíróságon elhangzottak és bemutatottak alapján a védelem azt állítja, hogy semmilyen törvénysértést nem történt.

14:04 - Minden nyílt vita ellehetetlenülhet, ha Räsänent elítélik

"Ha Räsänen eme megnyilvánulásait kriminalizálják, a társadalomban minden nyílt vita ellehetetlenedik, mivel egy más nézőpontú embernek mindig ügyelnie kell majd arra, hogyan fejezze ki magát, hogy véletlenül se sértse meg a másik felet" - mutatott rá ügyvédje.

13:59 - Védőügyvéd: Räsänen soha nem mondott olyat, hogy a homoszexualitás genetikai degeneráció lenne

2019-ben Räsänen egy szatirikus műsor vendége volt (finnül), amelyben kérdéseket kapott a házasságról, az etikáról és a homoszexualitásról. Az ügyész a műsor felvételéből úgy értesült, hogy a képviselő azt mondta: a homoszexualitás genetikai degeneráció. Az egyetlen gond ezzel az, hogy ilyet nem mondott, és egyáltalán nem így gondolja.

Éppen ellenkezőleg, kifejezetten kijelentette, hogy minden ember egyenlő, és senkinek az értéke nem csökkenthető.

13:51 - Védőügyvéd: az ügy alapvetően Räsänen bűnfelfogásáról szól

"A szégyen és a bűn vallási kifejezések. A tweet pillanatában a központi kérdés az volt: részt vegyen-e az evangélikus egyház a Pride mozgalom felvonulásán? Räsänen véleményt nyilvánított ezzel kapcsolatban. A társadalmi közbeszéd nem lehet egészséges, ha egy kisebbségi véleményt kriminalizálnak" - tette világossá. 

13:44 - Védőügyvéd: Räsänentől nem lehet megkérdezni, hogyan értelmezi a Bibliát

Az ügyész felolvasta az Ószövetségből Mózes törvényét, majd aztán megkérdezte ügyfelemtől, hogy ő hogyan értelmezi a Bibliát. Ez erősen ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának elveivel.

A vádlott sem magát, sem vallási meggyőződését nem köteles védelmébe venni. Ellenkező esetben ez olyan helyzetbe hozná a bíróságot, hogy a Biblia tartalmának és értelmezésének értékelésére kényszerüljön.

13:39 - "Nem az állam vagy az ügyészség feladata, hogy értékelje Räsänen Biblia-értelmezését"

"Az ügyész korábban kijelentette, hogy Räsänen bibliaolvasata "fundamentalista". Nem az állam vagy az ügyészség feladata, hogy értékelje Räsänen Biblia-értelmezését. Ezen a bíróságon csak a törvénnyel kapcsolatban vizsgáljuk a tweetet" - mutatott rá az ügyvéd.

.
Fotó: Danielle Miettinen

13:33 - Védőügyvéd: az ügyész szövegkörnyezetből kiragadva, hamisan közli a kiadvány kifogásolt részeit

Räsänen védőügyvédje kiemelte, hogy az ügyész nem nézi a kontextust, amelyben Räsänen állításai elhangzottak. Amennyiben a jogot ilyen módon használják fel, fennáll a veszélye az úgynevezett "jegelési effektusnak", azaz, hogy egy nyílt demokráciában ne legyen érzékeny témákat érintő politikai vita. Sakamo ügyvéd ennélfogva arra kéri a bíróságot, hogy gondosan olvassák el a füzetet, mert nem fognak benne olyan véleményt találni Räsänentől, amit az ügyész sejtet.

13:27 - Védőügyvéd: hogy is van az, hogy az ügyész szerint törvényes véleményt nyilvánítani, de a homoszexuálisok gyógyulásával kapcsolatban már nem?

Räsänen védőügyvédje értetlenkedik: az ügyész először kijelenti, hogy törvényes véleményt nyilvánítani, ezek után röviddel viszont azt mondja, hogy az a vélemény, hogy a homoszexuálisoknak valamilyen gyógyulásra vagy kezelésre van szükségük, nem elfogadható.

Räsänen egyébként nem beszélt erről a kérdésről.

Ez is azt mutatja azonban, hogy az ügyész saját véleménye alapján folytat eljárást, ezt pedig az a vélemény, hogy a homoszexuális cselekedeteket nem lehet bűnösnek nevezni - mutat rá az ügyvéd.

13:23 - Védőügyvéd: amit Räsänen kimondott, azt mindig törvényes volt kimondani Finnországban

Amit Räsänen mondott, az mindig is törvényes volt kimondani Finnországban, ahol nagy hagyománya van a nyílt és szabad társadalomnak. A szólásszabadság rendkívül fontos érték, ezért erősen alá kell támasztani a vádat, mielőtt bárkit is bűnösnek találnak egy etnikai csoport elleni uszításban.

.
Fotó: Danielle Miettinen

13:11 - Védőügyvéd: Nincs egyértelmű bizonyíték gyűlölet szítására

Nem lehet sértő és gyűlöletbeszédről beszélni mindaddig, amíg nincs egyértelmű indíték a megkülönböztetésre és a gyűlölet szítására. Hivatkozik 11.10-es finn büntetőjogi törvényre. Az ügyész azonban nem törvény alapján, hanem értékítélet alapján fogalmazta meg a vádakat, állítja.

13:05 - Räsänen jogi tanácsadója, Matti Sankomo elkezdi a képviselő védőbeszédét

Szerinte az ügyész irreleváns anyagokra hivatkozik az ügyészi kereset alapjaként. Ügyfele kiáll a diszkrimináció tilalma mellett. Az ügyész azonban azt mondja, hogy a (homo) szexualitás klasszikus keresztény felfogásának védelme bűncselekmény. 

12:51 - Andrew Brunson hite miatt korábban török börtönbüntetést szenvedő amerikai misszionárius is a helyszínen támogatja Räsänent

A bírósági ülés megnyitása előtt ma reggel Andrew Brunson tiszteletes találkozott Räsänennel. Az evangélikus misszionárius 23 évig szolgált Törökországban. A 2016-os zavargások idején két évre börtönbe zárták terrorizmus gyanúja miatt, majd két évvel később kiengedték. Ezt követően visszatért az Egyesült Államokba, ahol Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban. Räsänent Amerikából támogatók aláírásaival teli dobozt nyújtott át a megvádolt keresztény képviselőnőnek.

Andrew Brunsonnal korábban a Hetek is interjúzott, amit itt olvashat el.

.
Fotó: Danielle Miettinen

12:46 - Az ügyész befejezte beszédét, a bíróság rövid időre visszavonul

12:41 - Az ügyész fájlalja, hogy a vádak után Räsänen nem hunyászkodott meg, hanem tovább terjesztette véleményét

"Räsänen soha nem kért bocsánatot a véleménynyilvánítása miatt. Éppen ellenkezőleg, a tömegtájékoztatási eszközöket arra használta, hogy megvédje kijelentéseit, és még tovább terjessze azokat" - jelentette ki az ügyész.

12:31 - Ügyész: Räsänen nem felelős azért amit a Biblia mond, de azért amit ő mind, igen

Az ügyész összefoglalja: kiemelem, mindenkinek joga van azt gondolni, amit akar. De itt beszédes véleményekkel van dolgunk. Räsänen nem felelős azért, amit a Biblia tanít, vagy amit Pál apostol mond, viszont felelős azért, amit ő mond.

Sérelmezte, hogy Räsänen soha egyetlen szót sem változtatott azon, amit erről a témáról mondott, annak ellenére az emberek tudatták vele, hogy szavai sértőek. "Az ember az, aminek érzi magát. A finn alkotmány védi minden ember autonómiáját" - szögezte le.

12:27 - Ügyész: a finn politikus szégyennek nevezte a homoszexualitást

Räsänen "szégyennek" nevezte homoszexualitást - mondja az ügyész Päivi tweetére utalva. Ezzel a tweettel bírálta az evangélikus egyházat, amiért nem vesz részt ebben a diszkriminatív viselkedésben.

12:23 - Az ügyész továbbra is azon lovagol, hogy a bűnnek ítélés méltóságot sért

Az ügyész Michael Dirby ausztrál vezető ügyvédre hivatkozik, aki a melegek jogaiért küzd. Hangsúlyozza, hogy Räsänen dogmája (ami egyébként Pál apostolé), miszerint a homoszexuális cselekedetek bűnök, sérti a melegek emberi méltóságát.

12:19 - Az ügyész szerint Räsänen az LMBT emberek fölé helyezi magát azzal, hogy azt mondja, a homoszexualitás bűn

Ha Räsänen megtiltja a homoszexuális cselekedeteket, az azt jelenti, hogy megtagadja ezeknek az embereknek az emberi méltóságát. Az ügyész kijelentette, azzal, hogy Räsänen úgy gondolja, hogy a homoszexuálisoknak meg kell mondani, hogy bűnösek, és csak Isten kegyelméből nyerhetnek bűnbocsánatot, az LMBT emberek fölé helyezi magát.

12:13 - Ügyész: Räsänen szerint  melegek jogait nem kell védeni

Az ügyész a „Férfivá és nővé teremtette őket” című füzetre hivatkozik. Azt állítja, hogy ebben a füzetben Räsänen kijelenti, hogy a homoszexuálisok mint csoport hajlamosak a pedofíliára. Az ügyész megpróbálja összefoglalni Räsänen véleményét: A homoszexualitás fejlődési rendellenesség, ezért a melegek jogait nem kell védeni. Ezzel szerinte egy egész csoportot sért meg, és csorbítja közös emberi méltóságukat.

12:04 - Ügyész: Räsänen visszaél az emberi jogokkal

Az ügyész szerint a vallásszabadság bizonyos véleménynyilvánítási szabadságot is garantál, de nem véd mindenféle tettet és beszédet, és természetesen semmiféle megkülönböztetést sem.

"Räsänen visszaél az emberi jogokkal azzal, hogy jogot követel a kisebbségek megsértésére."

Az emberek egyenlőségét támadja, állítja. A sértő beszéd és a diszkrimináció büntetendő, még akkor is, ha a beszédnek de facto nem volt az a szándéka. Ugyanez a helyzet az íróval: a szerző felelős azért, amit de facto ír - szögezi le az ügyész.

11:59 - Ügyész: a sértő szavakat és a gyűlöletbeszédet nem védheti törvény

Igen, mondja az ügyész, a politikusoknak nagy szabadságuk van véleményt nyilvánítani. De van egy határ: a sértő szavakat és a gyűlöletbeszédet nem védheti a törvény. Az emberek egy csoportja elleni uszítás tehát gyűlölet-bűncselekménynek minősülhet,

még akkor is, ha az eljárás alá vont nem szít erőszakra vagy gyűlöletre.

Az ügyész kifejti, hogy a finnországi kisebbségek nem részesülnek védelemben, ha a bűncselekmény nem egy egyént céloz. Ezért fontos, hogy az állam megvédje ezeket a csoportokat.

11:51 - Az ügyész megkezdi perbeszédét

Az ügyész azzal kezdi, hogy a véleménynyilvánítás szabad, de mások diszkriminálása elfogadhatatlan. A Biblia nem írhatja felül a finn törvényeket. Az államoknak határozottan fel kell lépniük a szexuális kisebbségek megkülönböztetésével szemben. Szerinte a gyűlöletbűnözés nagyon káros a szexuális kisebbségekre. A rendőrségnek és az ügyésznek ezért erősen nyomoznia kell ezekben az ügyekben, szögezi le. A diszkrimináció nagyon alapos vizsgálatot igényel az állam részéről – mondja az ügyész

.
Fotó: Henk-Jan van Schothorst

11:44 - Räsänen szerint a legutóbbi tárgyaláson az ügyész a Bibliát helyezte vád alá

Nem a bíróságon kell dönteni a Szentírás értelmezésével kapcsolatban - nyilatkozta. Felmentést vár; szerinte nem fogják bűnösnek találni. „Kijelentéseim nem gyűlöletbeszédek” – mondja.

"indítékom a szeretet, mert véleményem Isten szerető Igéjéből fakad."

11:34 - Räsanen asszony és Pohjola püspök megérkezett a demonstrációra.

Päivi Räsänen a világ minden tájáról kapott támogatásról mesél a médiának. A legutóbbi, január 24-i meghallgatásra emlékezett vissza. Krisztus keresztjének központi szerepét minden bűn engeszteléseként magyarázza.

"Ő meghalt a bűnösért; és mindannyian bűnösök vagyunk"

– nyilatkozta.

11:27 - A helyszínen a CitizenGO is köszöntötte Räsänent, aki megjegyezte: saját országában nem támogatsák annyian, mint Magyarországon

"Itt vagyunk Helsinkiben, Päivi Räsänen tárgyalásán. A magyarok nevében köszöntöttem Päivit, aki elmondta, hogy a magyarok nagyon különlegesek és köszöni a sok támogatást! Nyomon követte a vasárnapi, budapesti szimpátiatüntetést és hálás érte, hogy annyi ember jelen volt. Hozzátette:

a saját hazájában sem támogatják ennyien és ilyen lelkesen.

A CitizenGO kiáll Räsänen asszony mellett, kiáll a keresztényeknek is járó szólás- és vallásszabadság mellett!" - írta a szervezet Facebook-oldalán.

11:22 - A tárgyalás kezdete előtt a bíróság elé gyűltek Räsänen és Pohjola püspök támogatói, hogy megmutassák, nincs egyedül

Az egyik támogató Henk-Jan van Schothorst, a Christian Council International (CCI) holland igazgatója, aki ebből az alkalomból kifejezetten Helsinkibe utazott.

.
Fotó: Henk-Jan van Schothorst

11:16 - Támogatás jött Moszkvából is

Az Orosz Ortodox Egyház (ROC) nyilatkozatot tett közzé a webhelyén, amelyben támogatja Räsänen asszonyt.

Egy tévéinterjúban Hilarion metropolita elmondta, hogy szorosan figyelemmel kísérte az esetet. „Egyetlen „bűne” az volt, hogy a Bibliát idézte. És valóban, ha Finnországban ma már bűnnek számít a Biblia idézése, akkor milyen időket élünk” – tette fel a kérdést.

“Azt valljuk, hogy a Biblia isteni kinyilatkoztatású könyv, és a Bibliában szereplő erkölcsi parancsok, főleg azok, melyek az Újszövetségben szerepelnek, változtathatatlanok, és semmilyen törvényhozás, új szabályok, politikai korrektség sem változtathatja meg azokat. Ennélfogva számunkra normatívak maradnak, számunkra , keresztények számára, Räsänen számára is, aki nem félt kimondani ezeket a bibliai szavakat. Ezért most vád alá helyezték és börtönbüntetéssel kell szembenéznie." - nyilatkozta egyháza oldalán és az Interfax hírügynökségnek. 

11:07 - A baloldali magyar média agyonhallgatta a szimpátiatüntetést

Vasárnap több ezren tüntettek Budapesten, hogy kinyilvánítsák szolidaritásukat a hite miatt meghurcolt volt finn belügyminiszter mellett. Zsúfolásig megtelt a Kelenhegyi út, a magát függetlennek és objektívnek tartó ellenzéki sajtónak mégsem érte el az ingerküszöbét az esemény. 

10:55 - A tüntetés után is üzent

“KÖSZÖNÖM! Ez hihetetlenül megható és bátorító. Elképesztő tömeg! Facebookon követtem. Ezer köszönet minden szervezőnek! Hála az Úr Jézusnak, hogy egy család vagyunk Őbenne!” - írta a szervezőknek a finn képviselő.

10:46 - Päivit nagyon meghatotta és bátorította a magyar kiállás

Päivi Räsänen úgy fogalmazott a tüntetésre küldött üzenetében: óriási hála van a szívében, hogy ennyien támogatják. 

„Mostani kiállásotok is azt üzeni, hogy az ügy közös. Nem vagyok egyedül, mert mi mindannyian együtt védelmezzük a szólás- és a hit szabadságát, hogy szabadon bízhassunk az Úr Jézus szent beszédében és erről nyíltan beszélhessünk is” 

– üzente a volt finn miniszter, aki ismertette: hétfőn a bíróságon el fognak hangozni a perbeszédek, és ezt követően – néhány héten belül – meghozzák az ítéletet.

Kijelentette: a Biblia tanításai nem gyűlöletből születtek, hanem szeretetből. „Szeretnélek bátorítani titeket, hogy éljetek a szólásszabadsággal, és bízzatok a keresztény hitünk fundamentumában, és védelmezzétek egész Euróban ezeket az alapvető szabadságjogokat” – fogalmazott. 

Paivi Rasanen reméli, hogy Magyarország a jövőben elutasítja a gyűlöletbeszédről szóló európai törvénytervezeteket, amiknek végzetes következményei lennének. „Ennek ízelítőjét láthatjuk most Finnországban” – zárta sorait, és megismételte: hálás azért a több ezer emberért, aki együtt imádkozik velük, és bízik Isten jó tervében. 

A bejátszás után a jelenlevők hosszasan skandálták Paivi Rasanen nevét, majd a moderátor kérésére magasba emelték a Bibliáikat. 

10:30 - Közel háromezren vonultak ki a budapesti Finn Nagykövetség elé, hogy kiálljanak az ügyben meghurcolt Päivi Räsänen és Juhana Pohjola mellett

Nagyjából háromezren demonstráltak vasárnap kora délután Budapesten a Finn Nagykövetség előtt. A szimpátiatüntetést civilek kezdeményezték, szolidaritást vállalva Päivi Räsänen finn politikussal, akinek hétfőn folytatódik a bírósági tárgyalása, miután egy bibliai-idézet miatt perbe fogták. A demonstráción 2-3 ellentüntető is megjelent. A tüntetést itt nézheti vissza:

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!