Percről percre: bármelyik pillanatban támadhat Irán, Amerikai tábornok érkezett Izraelbe egyeztetésre
Cikkünk folyamatosan frissül
Percről percre: bármelyik pillanatban támadhat Irán, Amerikai tábornok érkezett Izraelbe egyeztetésre

Forrás: GPO

Kőkemény válaszcsapást helyezett kilátásba Izraellel szemben a perzsa rezsim, miután április elsején légicsapás érte a damaszkuszi iráni konzulátust. A hírszerzések szerint már csak idő kérdése és Irán megindítja a támadását. A fejleményeket folyamatosan frissülő hírfolyamunkban követjük nyomon. 

16:30 - Tudósításunkat mára felfüggesztjük.

15:55 - ENSZ: Iránnak 6 hónapon belül 3 atombombája is lehet

Az ENSZ Atomenergia-ügynökség jelentése szerint Iránnak elegendő magasan dúsított urániuma van, amelyet rövid időn belül legalább 3 atombombához is fel tud használni. Egy egyszerű bomba 6 hónapba, de egy rakétához való fejlettebb robbanófej elkészítése 2 vagy több évbe is telhet, hacsak nem kapnak segítséget szövetségeseiktől, például Oroszországtól.

Az iráni fordói létesítményben állítólag rekordsebességgel állítanak elő dúsított uránt, de Irán meglévő készletei elegendőek az atombombákhoz. Teherán nem kommentálta az ENSZ-jelentést.

15:42 - Hol tart most az izraeli-palesztin konfliktus? - Axióma Podcast

Az Axioma Podcastjában Tóth Krisztián a napokban Kulifai Mátét, a Hetek főszerkesztő helyettesét és Megyeri Jonatán rabbit, a Neokohn főszerkesztőjét kérdezte a gázai offenzíva jelenlegi állapotáról, a konfliktus lehetséges kimeneteléről, valamint az erősödő zsidó-keresztény kapcsolatokról.

15:27 - Likvidálta a Hamász kulcsfontosságú pénzemberét az izraeli hadsereg

Izraeli katonai szóvivő: "Az IDF és a Sin Bet megtámadott és megölt egy terroristát, aki a Hamász katonai szárnyának egyik kulcsfontosságú pénzügyi operátora volt Rafahban"

Nasszer Ja'akov Dzsaber Nasszer tavaly december folyamán több százezer dollárt utalt át a Hamász katonai tevékenységei javára.

15:15 - A Lufthansa ideiglenesen leállította a teheráni járatokat

A Lufthansa német légitársaság szerdán közölte, hogy a közel-keleti helyzet miatt felfüggesztette a Teheránba tartó járatait.

Egy iráni hírügynökség az X közösségi médiaplatformon ezzel egyidejűleg rövid időre közzétett egy arab nyelvű jelentést, amely szerint a Teherán feletti teljes légteret lezárták katonai gyakorlatok miatt. Az ügynökség ezután eltávolította a jelentést, és tagadta, hogy ilyen hírt adott volna ki.

15:03 - A német külügyminiszter "maximális önmérsékletre" szólította fel iráni kollégáját

Annalena Baerbock német külügyminiszter megbeszélést folytatott iráni kollégájával a közel-keleti feszült helyzetről, és minden felet felelősségteljes és visszafogott magatartásra szólított fel - közölte a berlini külügyminisztérium.

"A további regionális eszkaláció elkerülése mindannyiunk érdeke kell, hogy legyen. Felszólítjuk a régió minden szereplőjét, hogy felelősségteljesen járjon el és tanúsítson maximális önmérsékletet" - írta a minisztérium az X-en.

14:44 - Élőben elemezzük a helyzetet az Irán-Izrael háború eshetőségével kapcsolatban

14:39 - Mindeközben: Ukrajna legnagyobb erőművét semmisítette meg Oroszország

Oroszország csütörtökön kora reggel nagyszabású rakéta- és dróncsapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára.

14:09 - Jerusalem Post: az iráni támadások lehetséges 9 módja

 

  1.  Ballisztikus rakétacsapás Irakból
  2.  Ballisztikus rakétacsapás Iránból
  3.  Egy kombinált drón- és cirkálórakéta-támadás
  4.  Iraki milíciák drónok vagy rakéták bevetése
  5.  Irán által támogatott terroristák támadása Szíriából
  6.  A hutik, a Hezbollah és más csoportok Irán által támogatott koalíciójának támadásai
  7.  Izrael elleni támadás más országokban (nagykövetségek elleni támadások pl.)
  8.  Támadás az iraki kurdisztáni régió ellen (Izraelhez fűződő kapcsolatai miatt).
  9.  A Hezbollah Izrael elleni háborúba való belekényszerítése

 

13:35 - Jelentés: iráni csapást szimuláltak a közös izraeli-ciprusi-amerikai légigyakorlaton

Az Izraeli Légierő (IAF) állítólag egy iráni támadás forgatókönyvét szimuláló gyakorlatot hajtott végre Ciprus és az Egyesült Államok haderejével együttműködve - sugallták a közösségi médiában megjelent, köztük a Doron Kados izraeli katonai tudósító által közzétett beszámolók.

Állítólag nagy hatótávolságú támadásokat gyakoroltak, elpróbálva az Irán elleni megtorlás forgatókönyvét.

Kados azt írta: "Irán esetleges válaszlépésére való fokozódó felkészülés részeként, amelyet akár egy iráni földön végrehajtott izraeli válaszlépés is követhet, az elmúlt napokban a ciprusi hadsereggel közös gyakorlatot hajtottak végre Ciprus légterében, amely egy légi műveletet és egy távoli célpont elleni támadást szimulált."

"A gyakorlat célja egy iráni támadás szimulálása volt" - olvasható a bejegyzésben.

Kados egy magas rangú IDF-tisztviselőt is idézett: "Készen állunk arra, hogy bármilyen színtéren fellépjünk, és fenntartjuk a képességet, hogy önállóan cselekedjünk - nem támaszkodunk senkire".

13:19 - Oroszország Izraelnek és Iránnak: fogjátok vissza magatokat!

Kreml:"Jelenleg rendkívül fontos, hogy mindenki önmérsékletet tanúsítson, hogy ne destabilizálódjon teljesen a helyzet a régióban, ami nem kecsegtet éppen stabilitással és kiszámíthatósággal. A régió minden országát felszólítjuk, hogy tanúsítson önmérsékletet."

Megerősítették, hogy nem érkezett felkérés Oroszországhoz, hogy közvetítsen Izrael és Irán között az iráni konzulátus elleni izraeli csapást követően, amelyet "a nemzetközi jog minden elve megsértésének" neveztek.

12:47 - Netanjahu: bárkire, aki csapást mér ránk, mi is csapást mérünk

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy F-15-ös bázist látogatva nyilvánvaló fenyegetést intézett Iránhoz: Izrael lecsap, ha megtámadják.

"Kihívásokkal teli időket élünk. A Gázában zajló háború közepén vagyunk, amely teljes erővel folytatódik. Emellett szüntelenül folytatjuk a túszaink hazahozatalára irányuló erőfeszítéseinket, de más frontokról érkező kihívásokra is készülünk" - mondta Netanjahu egy F-15-ös bázison a pilótáknak.

Izrael F-15-ös flottája a légierő elsődleges fegyvere a nagy hatótávolságú csapásokhoz.

"Egyszerű elvet fogalmaztunk meg: Bárkire, aki csapást mér ránk, mi is csapást mérünk" - mondja Netanjahu, nyilvánvalóan utalva az Izrael elleni csapásokkal kapcsolatos iráni fenyegetésekre. "Készen állunk arra, hogy teljesítsük az Izrael biztonságával kapcsolatos kötelezettségeinket, védekezésben és támadásban egyaránt".

12:09 - Ha naprakész szeretne maradni, iratkozzon fel a hírlevelünkre és csatlakozzon a Viber-csoporthoz!

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

11:46 - Megérkezett Izraelbe az USA Központi Parancsokságának vezető tábornoka

Az iráni csapástól való félelem közepette Izraelbe érkezett Michael Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője.

Kurilla várhatóan Joav Gallant védelmi miniszterrel és más tisztviselőkkel találkozik majd, hogy megvitassák az iráni támadás veszélyét.

11:13 - Irán hadihajókat vezényelt a Vörös-tengerre és a Perzsa-öbölbe

Az Egyesült Államok szorosan nyomon követi az Iráni Forradalmi Gárda két olyan hadihajóját, amelyek cirkálórakéták és drónok indítására alkalmasak.

10:39 - Amerikai tábornok utazik ma Izraelbe, hogy tárgyaljon a kérdésről

A Közel-Keletért felelős magas rangú amerikai katonai parancsnok várhatóan csütörtökön Izraelbe utazik, hogy koordinálja az esetleges Irán és proxijai által Izrael ellen tervezett támadással kapcsolatos katonai választ – közölte két izraeli tisztviselő.

Erik Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka várhatóan találkozik majd Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel és az Izraeli Védelmi Erők magas rangú tisztviselőivel.

Izraeli tisztviselők azt mondják, hogy egy lehetséges példátlan közvetlen támadásra készülnek Irán területéről, ballisztikus rakétákkal, drónokkal és cirkálórakétákkal izraeli célpontok ellen. Egy ilyen forgatókönyv esetén Izrael közvetlen támadással vág vissza Iránnak – mondták a tisztségviselők.

10:28 - Amerika megkérte több közel-keleti ország külügyminiszterét, csillapítsák le Iránt

Az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja felhívta Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Irak külügyminiszterét, hogy megkérje őket, adjanak át egy üzenetet Iránnak, amelyben felszólítják, hogy csökkentse a feszültséget Izraellel a szíriai iráni nagykövetség elleni feltételezett izraeli légicsapást követően - jelentette a Reutersnek szerdán egy névtelen forrás.

10:17 - Bloomberg: csak idő kérdése, és Irán támad

Amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja a Bloomberg, hogy az Egyesült Államok számára már nem kérdés, hogy Irán támadásra készül. A források szerint Irán precíziós rakétákkal és drónokkal veszi majd célba az izraeli katonai és kormányzati létesítményeket. Az Axios úgy értesült, hogy az Egyesült Államok tábornoka, Michael Kurilla csütörtökön Izraelbe utazik, hogy egyeztessen a védelmi miniszterrel és más tisztviselőkkel. 

A cikk szerint Amerika segíteni fogja Izraelt a rakéták és drónok lelövésében, majd azt sem zárták ki, hogy Izraellel közösen indítanának válaszcsapást a perzsa rezsimmel szemben. 

10:01 - Oroszország tud valamit? 

Az orosz külügyminiszter minden állampolgárt óva intett attól, hogy most Izraelbe, Libanonba, vagy a palesztin területekre utazzanak. Mint ismeretes, Oroszország és Irán szoros kapcsolatban állnak. 

09:33 - Este fél 8-kor ülésezik a háborús kabinet

Az egyik téma a Hamasszal zajló túsz-, és tűzszüneti tárgyalás, a másik pedig az iráni fenyegetés. 

09:11 - Három drónt lőttek ki a hutik

Jemenből. Sem sérültekről, sem károkról nem érkezett hír, a drónokat az amerikai egységek hatástalanították. Tegnap összesen 8 ilyen drónt szedtek le, amit a hutik lőttek ki a térségből. 

08:43 - Közben vandálok vörös festékkel mocskolták be a brit védelmi minisztériumot

Az Izraelnek szánt fegyverszállítások ellen tiltakoztak. Öt elkövetőt tartóztatott le a rendőrség. 

 

08:00 - Amerika teljes mellszélességgel Izrael mellett áll

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az izraeli kollégájával tárgyalva úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok elkötelezett abban, hogy a zsidó állam mellett áll az iráni fenyegetésekkel szemben. Hasonlóan fogalmazott Joe Biden amerikai elnök is, aki szerint Izrael biztonságát tekintve az elkötelezettségük sziklaszilárd. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!