Pánik-ROHAM (x)
Pánik-ROHAM (x)

www.onlinepszichologus.net

2021. 03. 14.
Vajon a pánik van előbb vagy a roham? Mindkettő lehet! A pánikrohamot megelőzheti a szorongó érzés, magától a pánikrohamtól vagy attól, hogy közeleg valamilyen rémisztő rosszullét. Ilyenkor a szorongás ráirányítja a figyelmet a testi jelzésekre, s akár különben ártatlan jeleket is a roham közeledteként értékel.

 

Ez egy PR cikk

 

A következmény pedig? A tünetek valóban megjelennek, súlyosbodnak, s a pánikroham bekövetkezik. Éppen úgy, mint amikor a gyújtózsinór végét meggyújtjuk, elkerülhetetlenné válik a robbanás.

 

Mi válthatja még ki a rohamot a rohamtól való szorongáson, túlzott aggodalmon kívül? Például különböző intenzív érzelmi állapotok, akár izgalom vagy düh is. Ugyanakkor akár valamilyen egyébként különösebb veszélyt nem jelentő testhelyzetváltozás vagy egyéb esemény is. Ezekben az esetekben is az történik, hogy a testben bekövetkező fizikai változásokat jelentős veszélyként értékelik, s emiatt valóban be is következik a pánikroham.

A pánikrohamok közös jellemzője

 

Mi a közös ezekben az esetekben? Az, hogy bizonyos testi jelzéseket észlelünk úgy, hogy azok valamilyen komoly veszélyt jeleznek, s a rájuk koncentrálódó figyelmi fókusz egyre erősíti a folyamatot. Ezek szerint akár meg is lehet akadályozni a pánikroham bekövetkeztét?

Mi mindenre figyeljen, ha úgy érzi, egy pánikroham küszöbén áll?

 

Az önismeret segítséget nyújt Önnek ilyen esetekben is, hogy képes legyen észrevenni, mi történik valójában. Az önismeret lesz a kapuja annak, hogy kezébe vegye az irányítást. Amíg elindul ezen az úton, néhány dolgot addig is jó, ha ismer, amelyek támponként szolgálhatnak egy-egy roham közeledtekor, hogy eldönthesse, mi is történik éppen a testével.

 

Könnyen közelgő rohamot megelőző jelzésnek tűnhet például a túlzott koffein hatására érzett intenzív szívdobogás. A vérnyomás hirtelen megemelkedése vagy a vércukor szintjének hirtelen leesése is olyan érzéseket kelthetnek, amelyeket könnyű az eseményt kísérő fizikai érzések, mint az izzadás vagy a rosszullét miatt egy roham küszöbeként érezni.

 

Ha már izzadás, a testmozgás hatására is kerülhetünk ilyen testi állapotba, de elég lehet akár csak hirtelen felállni a székről. A környezet hőmérsékletének hirtelen megváltozása, például a klímás üzletből kilépni a nyári forróságba egy kánikulai napon szintén járhat olyan kellemetlen érzésekkel, amelyeket érezhetünk egy roham előszelének is. A stresszhelyzet, egy negatív nehéz időszak érzelmi megpróbáltatásainak hatására vagy egy nagyon erős indulatos, dühös érzelemmel megélt helyzet hatására is előfordulhat a pánikroham, de akár a túlságosan ellazult állapot is vezethet ide. Bizonyos gyógyszerek, de a menstruációval járó hormonális változások is okozhatnak problémákat.


Most, hogy ismeri ezeket az okokat, hogyan segíthet ezekkel magának? Fontos megfelelően képzett szakember felkeresése, pszichoterápiás munka megkezdése, hiszen ha képes tudatosítani a tünetek eredetét és okát, a pánik és a roham is elmaradhat. Amikor úgy érzi, hogy egy roham közeledik, ne hagyja magát elsodorni az áramlattal. Helyette gondolja át, hogy annak a fizikai érzésnek, ami most ilyen aggasztóan hat, milyen előzményei lehettek.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!