Országos tisztifőorvos: jelenleg úgy tűnik, mindegyik vakcina működik
A héten 45 ezer embernek elegendő Pfizer és Moderna vakcina, 3 hónapon belül kétmillió Sputnyik oltóanyag érkezik
Országos tisztifőorvos: jelenleg úgy tűnik, mindegyik vakcina működik

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 25.
Mindegyik vakcina működik - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál.

Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos - tette hozzá.

több, mint 45 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezik a héten

Elmondta: a héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől összesen 36 270 ember beoltására elegendő oltóanyag jön, míg a Moderna vasárnapra ígért további 9 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget.

Jelezte:

az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól

- tette hozzá.

Közölte, látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért.

Három hónapon belül kétmillió orosz vakcina érkezik, a kínaiakkal még tárgyalunk

Ezért is született megállapodás az orosz féllel - mondta -, e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra.

A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Hozzátette: az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Közölte, ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról.

Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia.

Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak.

Jelen pillanatban úgy tűnik - emelte ki -, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 146 695 ember kapta meg a védőoltás első dózisát, 9403-an pedig már a második adagot is.

A második dózis után "picit hevesebb" reakciók következhetnek

Müller Cecília kitért arra, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a második adag oltóanyag beadása után "picit hevesebb reakciók jelentkeznek". Az első adagnál jellemzően az ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a második oltás után ennek további termelődésével együtt beindul az úgynevezett sejtes immunitás - ismertette.

Ekkor olyan sejtek (memóriasejtek) alakulnak, amelyek emlékeznek a kórokozóra. Ennek a folyamatnak lehet az a következménye, hogy a második adag beadása után erőteljesebbek a helyi reakciók:

bőrpír, hőemelkedés, egy-két napos láz, levertség, izomfájdalom.

A láz paracetamol tartalmú készítményekkel enyhíthető.

Kiemelte, ezek a szervezet természetes reakciói az oltásra, "nem kell tőle megijedni", az oltóanyag hatásosságát mutatják.

A tisztifőorvos azt is kiemelte, hogy a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet arra:

több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

Az elmúlt napon 844 új fertőzöttet regisztráltak, és jelentősen csökkent a koronavírus-szövődményben elhunytak száma is. A járvány kezdete óta 12 024-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe Magyarországon. Kedvező adatnak mondta, hogy egyre emelkedik a gyógyultak száma. Ők 243 092-en vannak, míg az aktív fertőzöttek száma 105 302.

Kórházban a fertőzéssel összefüggésben 3817 embert ápolnak, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!