Önkéntes házi őrizet? Elektronikus karkötővel ellenőrizné a karanténban levőket Izrael
Az eszközzel a hazatérők a koronavírushotelek helyett otthonaikban tölthetik a kéthetes időszakot
Önkéntes házi őrizet? Elektronikus karkötővel ellenőrizné a karanténban levőket Izrael

Forrás: Youtube/Supercom

2021. 03. 02.
Izrael március elsejétől új, kísérleti elektronikus karkötőt próbál ki, mellyel a külföldről hazatérők kötelező kéthetes otthoni karanténját ellenőriznék. Gyártója, a SuperCom kiberbiztonsági cég szerint a karkötő viselése teljesen önkéntes lesz, és a polgárok flexibilitását szolgálja majd.

Közel száz, negatív koronavírus-tesztet felmutató, különleges engedéllyel Izraelbe lépő utas kapta meg a nyomkövető elektronikus karkötők első példányait, azonban újabb negatív tesztet kell még felmutatniuk, mielőtt hazaengednék őket. 

Az eszközt azoknak a külföldről hazatérő polgároknak ajánlják fel, akik koronavírusszállodák helyett inkább otthonaikban töltenék a kötelező izoláció időszakát. Ordan Trabelsi, a karkötőt gyártó SuperCom vezető kiberbiztonsági vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az eszköz egyedül azt fogja megfigyelni, hogy az illető betartja-e a karanténelőírásokat.

"Senkit nem kényszerítünk rá, de az érdeklődők számára lehetőséget kínálunk a nagyobb rugalmasságra" - tette hozzá.

"szabadság karkötőnek" hívjuk, mert nem zárunk be senkit, inkább lehetőséget adunk nekik, hogy hazamenjenek"

- mondta Trabelsi.

De hogyan is működik a dolog?

A könnyű, ergonómikus kialakítású és vízhatlan karkötő mellett a csomag egy biztonságos okostelefont és egy falra ragasztható eszközt is tartalmaz.

“Viselhetik bokán vagy csuklón is. Hazatéréskor a címet a GPS-rendszerrel felszerelt telefonnal rögzítjük, majd a másik eszközt felragasztják a falra, és ekkor indul a karantén. Amíg a karkötő elég közel marad a fali eszközhöz, nem riaszt be a rendszer”.

Trabelsi ha valaki úgy dönt, hogy megszegi a szabályokat és elhagyja otthonát, a készülék akkor sem követi az otthonán túl, hiszen magában a karkötőben nincsen GPS-adó.

Arra a kérdésre, hogy a technológia képes-e felismerni, az érintett személy a ház mely helyiségében tartózkodik, Trabelsi nemmel válaszolt.

"Van olyan technológiánk, amely lehetővé tenné, de ebben a helyzetben nem használják" - mondta.

"Működése inkább hasonlít a Bluetooth fejhallgatókhoz: ha a házban tartózkodunk, csatlakoznak, ha elhagyjuk a házat, akkor viszont a kommunikáció megszakad."

Míg a Supercom biztosítja a technológiát, a logisztikáért egy másik izraeli vállalat, az Electra felel. Ez magában foglalja az eszközök kiosztását, a felhasználók által a speciális okostelefonon keresztül kezdeményezhető telefonhívások megválaszolását, valamint a szabálysértési riasztások figyelemmel kísérését.

"Amíg a karkötő elég közel van a matricához, addig nem lesz riasztás" - magyarázta Trabelsi.

„Ha a karkötő levágásra kerül, ha a falon lévő matricát elmozdítják, vagy ha az átvitel leáll, szervereinket értesítést kapnak, és továbbítják az információkat az Egészségügyi Minisztériumnak. Ezen a ponton nekik kell eldönteniük, mit tegyenek. ”

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!