Olaszország befogadja a címlapfotóról világhírűvé vált „afgán lányt”
Olaszország befogadja a címlapfotóról világhírűvé vált „afgán lányt”

Forrás:Youtube/BBC News

2021. 11. 26.
Menekültstátuszt adott Mario Draghi olasz miniszterelnök a National Geographic Magazin 1985-ös címlapján látható, azóta világhírűvé vált „afgán lány”, Sharbat Gula számára.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Sharbat Gula 12 éves volt és az afgán-pakisztáni határon lévő menekülttáborban élt elárvult kislányként, mikor a híres fotó készült róla 1984-ben, s az azt követő évben jelent meg szerte a világon. Gula nevét évtizedek át titok övezte, idővel azonban sikerült kinyomozni, hogy Pakisztánban él, így végül a nyomára akadtak.

A negyvenes évei végén járó Gula nemrégiben pedig Rómába érkezett az olasz miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint.

„1985-ben Steve McCurry fényképeinek köszönhetően – aki a megelőző évben egy pesavari menekülttáborban fotózta le az akkor igen fiatal lányt – Sharbat Gula világszerte ismertté vált.  

A történelem azon szakaszának viszontagságait és konfliktusait szimbolizálta a portré, melyeken Afganisztán és népe keresztülment”

– áll a miniszterelnöki iroda közleményében.

Hozzátették, hogy „a miniszterelnök a civil társadalom, s különösen az Afganisztánban működő nonprofit szervezetek kérésére válaszul alkotta meg az afgán állampolgárok evakuálási programját, illetve a befogadásukat előkészítő kormányzati tervezetet. Mindezt azután, hogy

az említett szervezetek még tavaly augusztusban megkapták Sharbat Gula kérelmét, hogy nyújtsanak segítséget az ország elhagyásában.”

Még 2016-ban McCurry elmesélte a nevezetes fénykép rövid történetét. „Tudtam, hogy hihetetlen, egészen átható tekintete van” - fogalmazott. „De rengeteg ember volt körülöttünk, szállt a por a levegőben, s ez még a digitális fényképezőgépek előtt volt. Nem tudhattam előre, mi fog történni a filmmel.”

McCurry elmondta, hogy mikor előhívta a képet, rögtön tudta, hogy nagyon különleges.

„Megmutattam a National Geographic szerkesztőjének, ő pedig felpattant és azt kiáltotta: Ez lesz a következő címlapunk!”

– magyarázta.

(CNN/Hetek)

.
Előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!