Nobel "vegyesfelvágott": Trump mellett a Black Lives Mattert, a WHO-t és Greta Thunberget is jelölték
Októberben derül ki, idén ki kapja a békedíjat
Nobel "vegyesfelvágott": Trump mellett a Black Lives Mattert, a WHO-t és Greta Thunberget is jelölték

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 01.
Ahogy egyre több Nobel-békedíj-jelölt neve kerül nyilvánosságra, egyre világosabb, mennyire eltér, ki mit ért a béke előmozdítása alatt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a névsorban a kézzelfogható közel-keleti békekötéseket tető alá hozó Donald Trump és Jared Kushner mellett megjelenik a koronavírus-világjárvánnyal szemben többnyire tehetetlen WHO, és az amerikai utcákat lángba borító BLM-mozgalom is helyet kapott. 

Egy norvég parlamenti képviselő, Petter Eide úgy gondolta, a Black Lives Matter mozgalom - melynek tevékenységét zavargások, gyújtogatások, erőszak és anarchia, illetve az "eltörléskultúra" övezte nemcsak az Egyesült Államokban, de több európai nagyvárosban is - érdemes arra, hogy jelöljék a 2021-es  Nobel-békedíjra. 

Eide szerint ugyanis a globális mozgalom "a rasszizmus és a rasszista motivációjú erőszak elleni küzdelmével, és a rendszerszintű változások követelésével" más országokat is arra kényszerített, hogy vegyék fel ők is a harcot a társadalmaikban dúló rasszizmussal szemben.

A BLM mellett norvég törvényhozók többek között Greta Thunberget, Alekszej Navalnij ellenzéki orosz vezetőt, és a WHO-t is jelölték a rangos elismerésre.

Az Egészségügyi Világszervezetet, mely rendkívül későn ismerte fel a járványveszélyt, és kezelésével kapcsolatban sem állt a helyzet magaslatán, a szegény országok koronavírusvakcina-hozzáférését biztosító COVAX-programja miatt emelték ki.

Greta Thunberget a "klímaválság" egyik leghangosabb szóvivőjeként ismerték el. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, akit saját állítása szerint a Kreml harci idegméreggel próbált eltenni láb alól, illetve kórházból való hazatérése után azonnal letartóztattak, a volt norvég miniszter, Ola Elvestuen "Oroszország békés demokratizálásáért" jelölte a díjra. 

Egy másik képviselő, Jette Christensen a Magyar Helsinki Bizottságot és a lengyel IUSTITIA emberi jogi szervezetet is jelölte az elismerésre, amiért "a demokrácia megőrzéséért küzdenek Európában". 

Mindennek azért van jelentősége, mert 2014 óta mindig norvég képviselők által jelölt személy/szervezet nyerte a békedíjat, kivéve 2019-ben. 

Ahogy arról korábban már írtunk, Donald Trump volt elnököt több ízben is jelölték a békedíjra, amiért közreműködésének köszönhetően Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó között helyreálltak a diplomáciai kapcsolatok. 

Vasárnap a volt amerikai elnök ügyvédje, Alan Dershowitz Jared Kushner volt fehér házi tanácsadót és helyettesét, Avi Berkovitzet, illetve Amerika volt izraeli nagykövetét, David Friedmant is jelölte a békedíjra az Ábrahám-egyezmények létrejöttében betöltött szerepükért. 

(CNN/Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!