Szijjártó: szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
A magyar külügyminiszter az amerikai elnök kedvenc TV-jének vendége volt
Szijjártó: szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat

Forrás: MTI/Soós Lajos

2020. 09. 19.
Mint több cikkben is megírtuk, Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely külügyminiszteri szinten kapott meghívást Washingtonba a minap megkötött Ábrahám-egyezmények (közel-keleti békemegállapodások) ünnepélyes aláírására. Szijjártó Péter az amerikai útja során interjút adott az OAN című amerikai csatornának is. 

Az elmúlt hónapokban az amerikai elnök többször is nyíltan kritizálta az ország amgy vezető konzervatívnak mondott csatornáját, a Fox News-t, amiért egyre inkább elfogultan kritikus vele szemben. Éppen ezért egyre inkább egy másik csatornát, az OAN-t igyekezett népszerűsíteni szavazói körében. Ennek a csatornának volt most vendége Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. 

A csatorna arról kérdezte a magyar politikust, hogy a kiélezett elnökválasztási kampányt miként értékeli a magyar-amerikai kapcsolatok függvényében. Szijjártó leszögezte, hogy más országok belügyeibe semmiképpen sem kíván beavatkozni, de azt el tudja mondani, hogy 2016-hoz képest jelentősen javult a két ország kapcsolata, Donald Trump és Orbán Viktor viszonyát egyenesen barátinak nevezte. 

A magyar külügyminiszter utalt arra is, hogy 2016 előtt komoly és nyílt beavatkozási kísérletek történtek a magyar belügyekbe az amerikai fél részéről, ami Trump megválasztását követően megszűntek. Éppen ezért kijelentette: szurkolnak és sok sikert kívánnak a jelenlegi elnöknek az újraválasztásában. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a különféle nemzetközi szervezetekben rendszeresen kiállt az Egyesült Államok mellett, például amikor az Európai Unió el akarta ítélni az országot azért, mert nagykövetségét Jeruzsálembe helyezte. 

A Nobel-békedíjra való jelöltséggel kapcsolatban Szijjártó kijelentette, szégyen lenne, ha nem Trumpnak ítélnék oda a díjat, miután ilyen történelmi jelentőségű előrelépést sikerült elérni például a közel-keleti békefolyamat tekintetében. 

A Hetek aktuális lapszámában részletesen is foglalkoztunk az Ábrahám-egyezmények hátterével és várható következményével.

 

(Facebook)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!