Trump után Netanjahut is jelölték Nobel-békedíjra 
Trump után Netanjahut is jelölték Nobel-békedíjra 

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 17.
Paolo Grimodi Izrael-barát olasz parlamenti képviselő a keddi napon jelölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a 2021-es Nobel-békedíjra elismerve erőfeszítéseit az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel kötött béke érdekében. A jelölés egy héttel azután jött, hogy Donald Trump amerikai elnököt ketten is jelölték a díjra. 

Ajánlásában Grimodi kijelentette: Netanjahu elnök nem csak a békeegyezmények miatt érdemli meg, hanem a Szaúd-Arábiával kialakított kapcsolatok miatt is. 

Két Likudos izraeli parlamenti képviselő is tervezte benyújtani a jelölést, de az olasz képviselő megelőzte őket ebben. 

Netanjahu pártjának a Likudnak ifjúsági tagozata a hétfői napon levélben fordult a 2005-ben Nobel-díjat elnyerő Jiszrael Aumannhoz, hogy jelölje az izraeli miniszterelnökön a rangos díjra. 
Aumann megkapta a levelet, és „nagyszerű ötletnek” nevezte a felvetést

“Örömmel látnám, hogy Netanjahu kapja meg a díjat az Emírségek koronahercegével Mohamed bin Zajiddal együtt, ugyanúgy ahogy anno Menáhem Begin elnyerte a díjat Anvar Szadat egyiptomi vezetővel.”

A béketervvért korábban Donald Trump elnököt is jelölte a díjra egy norvég parlamenti képviselő, Christian Tybring-Gjedde. Magnus Jacobsson svéd kereszténydemokrata parlamenti képviselő pedig Trump és az amerikai kormány mellett a szerb és a koszovói kormányzatot is Nobel-békedíjra jelölte, amint fogalmazott: "a béke és a gazdasági fejlődés érdekében végzett közös munkájukért".

(The Jerusalem Post)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!