Rekord összegű károkat okoztak a BLM-zavargások Amerikában
Közel 2 milliárd dollárt, azaz 610 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók
Rekord összegű károkat okoztak a BLM-zavargások Amerikában

(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 17.
George Floyd rendőri brutalitást követő halála után Amerikán végigsöprő zavargás és vandalizmus hullám a biztosítás történetének legrosszabb időszakához vezetett: közel 2 milliárd dolláros összeget kellett kifizetni a károk után, de már a választásokat követő esetleges újabb hullámra készülnek.

A gyújtogatások, rongálások és a vandalizmus különböző megnyilvánulása nyomán május 26 és június 8 között keletkezett károk összege a biztosítók minden képzeletét felülhaladta. Ezekbe a számokba Portland és Kenosha még nincs is benne. 

Korábban egyedül hurrikánok és áradások tudtak 1 milliárd dollárt meghaladó kárigényhez vezetni.

A 140 amerikai várost érintő, heteken át tartó pusztítás okozta károk jóval meghaladják az előző rekordot, 775 millió dolláros kárt, melyet egy korábbi rendőri brutalitási ügy nyomán kitört zavargások okoztak Los Angelesben, 1992-ben. 

A Floyd-zavargások a „katasztrófa” kategóriába kerültek a biztosítói kategóriák közül, mivel több, mint 25 milliós károkat okoztak. 

Egyelőre valamelyest csillapodtak a zavargások Amerikában, a biztosítók azonban a novemberi választásokat követő újabb hullámra készülnek. Nem csak ők készülnek, amerikai hírszerző ügynökségek, elemző intézetek, technológiai cégek is igyekeznek szimulálni, hogy különböző választási eredmények milyen széleskörű polgári engedetlenséghez, zavargásokhoz vezethetnek majd, állítja az RT.

11 millió dolláros kár kenoshában

A wisconsini Kenoshában kitört zavargások 11 millió dolláros anyagi kárt okoztak az amerikai államnak - közölte Charles Leipzig, a kenoshai tűzoltóság vezetője szerdán egy városi bizottsági meghallgatáson.

Leipzig szerint:

a gyújtogatások és erőszakba torkolló zavargások egy hét alatt a tűzoltóság háromévi költségvetését emésztették fel.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő wisconsini kisvárosban augusztus 23-án este robbantak ki a tüntetések, miután a rendőrök intézkedés közben rálőttek Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfira, aki ezt követően deréktól lefelé megbénult. A lövöldözést mobiltelefonon rögzítették, s ezután robbant ki a tüntetéssorozat és az erőszak.

A város napokon keresztül csaknem teljes egészében lángokban állt, lakóépületeket és boltokat gyújtottak fel, s leégett az üzleti negyed is. A tüntetők egy idő után egymást kezdték lőni, s egy Illinois-ból érkezett tinédzser agyonlőtt két tüntetőt, aki Blake mellett és a rendőri erőszak ellen demonstrált.

Blake-et egyébként családon belüli erőszak, szexuális bántalmazás, garázdaság miatt körözték. A rendőrség tájékoztatása szerint ellenállt a letartóztatásnak és nekitámadt a rendőröknek. A The New York Times tudósítása szerint a lövések előtt a rendőrök kétszer is megpróbálták sokkolóval megfékezni.

A tüntetéshullám idején Kenoshában járt Donald Trump amerikai elnök és Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is, néhány nappal ezelőtt pedig Kamala Harris, a demokrata párti alelnökjelölt látogatta meg Blake-et a kórházban. Harris hősnek nevezte a büntetett előéletű férfit.

(MTI/RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!