New York Times: ukrán kémek küldhették a drónokat a Kremlhez
New York Times: ukrán kémek küldhették a drónokat a Kremlhez

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 05. 25.
Az amerikai lap információi szerint az USA hírszerző ügynökségei úgy vélik, hogy ukrán kémek vagy az ország katonai hírszerzése hajhatott végre dróntámadást a Krem ellen.

Ahogy arról beszámoltunk, idén május 3-án éjjel valaki drónokat reptetett a Kremlbe, és az oroszok azt állították, hogy Putyin irodáját vették célba, de a légvédelem megsemmisítette a drónokat.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is ajándékozunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Akkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadta, hogy bármi közük lett volna a Kremlhöz küldött drónokhoz, és hogy Putyin majd ürügyként akarja használni az esetet arra, hogy fokozza az ukrán civilek elleni támadásokat.

A New York Times azonban azt állítja, hogy amerikai hírszerző ügynökségek szerint a dróntámadást tényleg ukránok hajtották végre, és az incidens mögött kémek vagy az ukrán katonai hírszerzés állhat.

A lap szerint az amerikai tisztviselők lehallgatott orosz és ukrán kommunikáció alapján jutottak arra a következtetésre, hogy Zelenszkij tagadása ellenére mégiscsak ukránok állhattak a Kreml elleni támadáskísérlet mögött.

Az USA lehallgatott olyan beszélgetéseket, amelyekben ukrán tisztviselők megosztották egymással, hogy úgy gondolják, hogy az ő országuk felelős a támadásért, míg az orosz kommunikáció alapján meg lehetett állapítani, hogy nem félrevezető akcióról volt szó, vagyis nem az oroszok küldtek a Kremlhöz drónokat, hogy aztán ürügyként használják a helyzetet.

A Kreml szóvivőjét megkérdezték a New York Times-ban megjelent információk kapcsán, amire Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy

„Igazából nem nagy különbség, hogy a kijevi rezsimnek melyik egysége volt emögött. A kijevi rezsim állt mögötte, ezt tudjuk, tisztában vagyunk ezzel, és ebből fogunk kiindulni, ahogy haladunk előre”.

Az amerikai tisztviselők ugyanakkor fenntartják, hogy Zelenszkij nem tudhatott az eseményekről, hiszen nem minden titkos küldetést ő engedélyez, azt pedig nem lehet tudni, hogy mennyire avatják be a fedett akciókba.

előfizetés

(AlArabiya / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!