Németország kilépne az EU-ból? Népszavazást tartana az AfD
A német párt a februári tartományi választásokra készül
Németország kilépne az EU-ból? Népszavazást tartana az AfD

Forrás: Shutterstock/photocosmos1

2024. 01. 23.
Alice Weidel, az Alternative für Deutschland társelnöke jókora vihart kavart a kijelentésével, miután a Financial Times-nak azt mondta, hogy a hatalomra kerülésük esetén népszavazást tartanának Németország EU-tagságáról a Brexit mintájára.

A német párt társelnöke abszolút helyesnek nevezte az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését, ami szerinte Németország számára is modell, hogy lehet ilyen szuverén döntést hozni. 

Persze nem a kilépés az egyetlen opció, Alice Weidel szerint a kormányváltást követően kezdeményeznék az EU reformját, ami például az Európai Bizottság jogkörének a megkurtítását foglalná magában. Ha viszont nem sikerülne megvalósítani a reformot, akkor jöhetne a népszavazás az úgynevezett Dexitről, azaz Németország uniós távozásáról. 

Habár az AfD nagyon megerősödött az elmúlt hónapokban, kormányváltásra aligha lehet a közeljövőben számítani. A társelnök is úgy kalkulál, hogy erre 2029 után lehet esély, szerinte elsőként a CDU/CSU adja majd fel velük szemben a politikai bojkottot.

(Financial Times)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!