NASA: drámai áradásokat hozhatnak a 2030-as évek a Hold keringési pályájának módosulása miatt
NASA: drámai áradásokat hozhatnak a 2030-as évek a Hold keringési pályájának módosulása miatt

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 07. 15.
Tizenöt éven belül rendszeressé válhatnak a partmenti városokat érő hatalmas, dagályhoz köthető áradások. A Hold keringési pályája ugyanis kis mértékben átalakul, és ez hatással lesz a klímaváltozás miatt megemelkedő tengerszintre is - jelenti ki a NASA kutatócsapatának legújabb tanulmánya.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány elsőként veszi figyelembe az áradások összes ismert óceáni és csillagászati okát - áll az ügynökség sajtóközleményében.

Az Országos Óceáni és Légköri Adminisztráció több mint 600 dagálykoz kötődő áradásról számolt be 2019-ben. Ez az új tanulmány azt vetíti előre, hogy

ezek az árvizek időnként a 2030-as években egy hónapig vagy tovább is tartanak majd, a Hold, a Föld és a Nap helyzetétől függően. Egyes városok egy-két naponta is áradásokat tapasztalhatnak.

Nem példanélküli a Hold keringési pályájának megváltozása, hiszen körülbelül 18,6 éves ciklusokban ismétlődik. A ciklus felében kevésbé hat, második felében azonban éppen hogy felerősödik a Hold gravitációs ereje. 

A június végén publikált tanulmány szerint a 2030-as években azért súlyosbodik a helyzet, mert az erős gravitációs fázis és a szélsőségesebb apály-dagály jelenség a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszinttel társul majd, így pusztítóbb és nagyobb kiterjedésű áradásokhoz vezet majd, ami különösen az atlanti-óceáni partvonalat, de az egész világot érinti majd.

(NASA/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!