Hatalmas összeget nyerhet a NASA-tól az, aki rájön, hogyan lehet sötétben áramhoz jutni
A Watts on the Moon pályázattal a Holdon való huzamosabb berendezkedésre készülnek
Hatalmas összeget nyerhet a NASA-tól az, aki rájön, hogyan lehet sötétben áramhoz jutni

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 09. 29.
Közel másfél milliárd forintnyi összeget ajánlott fel az amerikai űrügynökség annak, aki megoldást talál a jövőbeni Hold-missziók áramellátásának megoldására. A Watts on the Moon pályázaton elméleti, majd gyakorlati megoldásokat is fel kell mutatni a problémára. 

A NASA hosszabb távú kutató-expedíciókat is tervez a Holdra, így elengedhetetlen, hogy egy jövőbeli bázis áramellátása folyamatosan biztosított legyen. Mivel az éjszakák jóval hosszabb, akár két hetes időtartamúak is lehetnek ott, a napelemes áramfejlesztés csak részleges megoldást jelent, a sötétben való áramfejlesztésre most a feltaláló vénájú amerikaiak számára hirdettek pályázatot a HeroX szervezettel karöltve.  

A Watts on the Moon pályázatra bármely amerikai küldhet energiatermelési, -tárolási és -felhasználási koncepciót. A legjobb pályázatok jutalmazására nagyjából 5 millió dollárt, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintnyi összeget különített el a NASA.

Az első körben kidolgozott elméleti modelleket várnak. Három kiválasztott koncepció egyenként 100 ezer dollárt ér majd, négy további pedig 50-50 ezer dolláros elismerést kap.

A második körben működő prototípust kell majd produkálniuk a pályázóknak, amihez 4,5 millió dollárt ad a NASA. Amennyiben bebizonyosodik, hogy működőképesek is, az amerikai űrügynökség ezeket az ötletgazdákkal közösen igyekszik majd megépíteni azt.

A problémára 4 éven belül megoldást kell találnia a NASA-nak, ugyanis a tervek szerint 2024-ben már elindítanák az első űrhajósokat a Hold felé.

Az Artemis program keretében fellőnék az első nőt és a következő férfit a Holdra, hogy innovatív technológiákkal vizsgálják meg annak felszínét. Kereskedelmi és nemzetközi partnereikkel együttműködve fenntartható felfedező missziót akarnak biztosítani az évtized végéig, majd az ott gyűjtött tapasztalatokkal reményeik szerint megteszik majd a következő lépést, és asztronautákat küldenek a Marsra.  

(NASA, HVG)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!