hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holdverseny
Kormányok és cégvezérek is meghódítanák a világűrt

2019. 08. 22.
Még nem egyértelmű, hogy a Hold egy nyersanyagban gazdag bányaként vagy háborús területként szolgál majd a következő évtizedekben, de az biztos, hogy paradigmaváltásra kerül sor az űrkutatásban, és ebben világcégeknek és nemzeti hadseregeknek is szerep jut majd.

„Úgy döntöttünk, a Holdra szállunk ebben az évtizedben, és más dolgokat is megteszünk; nem azért, mert ezek könnyűek lennének, sőt pont azért, mert ezek nehezek” – ez a mondat 1962. szeptember 12-én hangzott el az Egyesült Államok akkori elnöke, John F. Kennedy szájából.

Ez az ígéret nem csak egy tipikus politikus túlzás volt, az elnöknek igaza lett: 1969. július 20-án Neil Armstrong és Buzz Aldrin milliónyi tévénéző szeme előtt lép a Hold felszínére. Az Apollo-program ezek után még három évig vitt űrhajósokat a Föld kísérőjére, majd 1972-től a kormány nem finanszírozta tovább a NASA hasonló misszióit. Ennek ellenére a holdutazás témája sosem kopott ki teljesen az emberek érdeklődéséből. A szovjet blokk felbomlásával ismét előkerültek a Hold meghódítására irányuló tervek, az ezredfordulón pedig megkezdődött a 21. századi űrverseny.

Világmegváltó tervek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!