Egy darabka Magyarország is kering majd a Hold körül
A Lunar Gateway modul űrhajósait magyar műszer fogja védeni a káros sugárzástól
Egy darabka Magyarország is kering majd a Hold körül

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

2021. 03. 17.
A hazai fejlesztésű TRITEL sugárzásmérő lesz a holdkörüli pályára álló Lunar Gateway űrállomás egyik eleme, mely a  Hold körüli pályára kerül, jelentette be az Energiatudományi Kutatóközpont. Magyarország több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az űrhajósok űrbéli sugárterhelésének vizsgálatában.

Az  Európai Űrügynökség döntése nyomán a ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumában fejlesztett sugárzásmérő rendszer az űrhajósok védelmét szolgáló IDA rendszer részét képezi, mely  az űrállomás lakó- és logisztikai moduljában (HALO) fogja mérni az űrállomás falán átjutó és abban keletkező ionizáló sugárzás dózisát és jellemzőit az idő függvényében – áll a közleményében.

„Az űrhajósok átlagosan évente 250-szer akkora sugárterhelésnek lesznek kitéve az űrállomás fedélzetén, mint a Föld felszínén, egészségük érdekében a sugárdózismérés kiemelten fontos szerepet játszik.”

Amellett, hogy a TRITEL lesz hazánk hozzájárulása a Hold körüli űrállomáshoz, az ESA felkérte az Energiatudományi Kutatóközpontot arra is, hogy az IDA központi egységét kifejlessze és elkészítse annak prototípusát is. Ez lesz az az (interfész) egység, amelyen keresztül a rendszer detektorai az űrállomás tápellátó és kommunikációs rendszeréhez csatlakoznak majd.

A Hold körül pályára tervezett Gateway harmad-negyed akkora méretű lesz, mint a több mint húsz éve a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS), és nem lesz állandóan lakott, azonban fontos szerepe lesz a Hold felszínére leszálló újabb emberes küldetésekben.

„Ez az állomás ugyanakkor nem egy cél, hanem egy megálló a Hold jobb megismerése, illetve az emberes Mars utazás felé vezető úton.”

A Hold körüli térségben gyűjtött tapasztalatokat ugyanis a jövő Mars küldetéseiben kívánják hasznosítani, ezzel is biztosítva az űrhajósok egészségét és biztonságát.

A közel 40 tonnásra tervezett űrállomás a Holdhoz legközelebb 3000 km-re, a legtávolabb pedig 70.000 km-re fog keringeni.

(Hetek/ek-cer.hu)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!