hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ön elhiszi, hogy járt már ember a Holdon?
A bizalmatlanság kora
Ön elhiszi, hogy járt már ember a Holdon?

Forrás: Wikipédia / NASA / Neil A. Armstrong; Alexey Solodovnikov és Valeria Arkhipova; Michael Foran; Walt Cisco, Dallas Morning News. Grafika: Tóth Lili

2023. 09. 14.
Dezinformáció, álhírek, félretájékoztatás… sokszor nehéz eldönteni, mit lehet elhinni és mit nem. A kommunikáció széles körű, folyamatos manipulálása kimutathatóan a politikai és tudományos tekintély aláásását eredményezi.

Manapság mindenki a Hold déli pólusára igyekszik. India épp sikeresen juttatott oda egy leszállóegységet, előtte pedig Oroszország próbálkozott ugyanezzel, sikertelenül. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy 2025-ben újra embert küld fel, és persze Kína sem akar lemaradni.

A nagy érdeklődés részben politikai természetű, akárcsak az 1960-as években. De az is fontos tényező, hogy a Hold déli pólusa közelében, a mély kráterek árnyékában vízjeget fedeztek fel. Emellett a NASA űrhajósokat tervez küldeni a Marsra is, és a Hold „közbenső állomás” lehet, szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt. Ehhez jól jön a fagyott víz: felolvasztva iható, illetve folyékony hidrogént és oxigént állíthatnak elő belőle, ami rakéta-üzemanyagként hasznosítható.

Tekintettel a Kína és az Egyesült Államok közötti politikai és gazdasági feszültségre – valamint arra a tényre, hogy a két ország ugyanazokat a leszállóhelyeket szemelte ki a Chang’e-7, illetve az Artemis III számára – a verseny a Hold déli sarkáért nagyon felpöröghet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!