MZP a Hit Rádiónak: abortusz és melegházasság kérdésében mindenkinek azonos jogokat biztosítanék
A miniszterelnök-jelölt leszögezte, a leghatározottabban fog kiállni az egyházi és világi intézmények egyenlő jogai mellett
MZP a Hit Rádiónak: abortusz és melegházasság kérdésében mindenkinek azonos jogokat biztosítanék

Facebook/Márki-Zay Péter

2021. 10. 18.
A szekuláris állam híve vagyok, ahol mindenkinek azonos jogai vannak, például a melegházasság és az abortusz esetében – mondta a Hit Rádió kérdésére Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztást értékelő sajtótájékoztatón vasárnap este.

Hatpárti közös programot fogunk végrehajtani, amiben én a leghatározottabban fogok kiállni az egyházi és világi intézmények egyenlő jogai mellett – hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter kiemelte,

katolikus emberként, hívő, gyakorló keresztényként is híve a szekuláris államnak, ahol mindenkinek azonos jogai vannak, például a melegházasság és az az abortusz esetében is.

Az én hitem, az én vallásom magánügy, amit én mindig képviselni fogok, a szekuláris állam viszont teljesen más kérdés, és abban mindenkinek azonos jogok járnak – hangoztatta a politikus.

Hozzátette, a történelmi egyházak mellett valamennyi egyháznak azonos jogokat biztosítana.

Az egyházi egyenlőség kapcsán elmondta, normatív szabályozásban gondolkodik, ahol nem az állam dönti el, hogy ki kaphat egyházi státuszt és egy demokráciában elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi állapotokat.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy az egyházak a politika foglyai akkor, amikor a miniszterelnöktől és a kormánytól függ a politikai támogatásuk.

Az egyházakat fel kell szabadítani a politikai gyámkodás alól úgy, hogy eközben a feladataik ellátására műemlékeik védelmére továbbra is biztosítunk nekik forrásokat

– hangoztatta az ellenzéki politikus.  

Ahogy arról a hetek.hu-n korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje nyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját, így ő száll ringbe majd Orbán Viktor ellen a 2022-es választásokon. Márki-Zay győzelmi beszédét itt, Dobrev Klára és a Fidesz reakcióját pedig itt és itt tudja elolvasni.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!