Márki-Zay: kétharmaddal fogjuk leváltani a Fideszt
A hódmezővásárhelyi jelölt nyerte az ellenzéki összefogás előválasztását
Márki-Zay: kétharmaddal fogjuk leváltani a Fideszt

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

2021. 10. 17.
Márki-Zay Péter a megszokotthoz képest kifejezetten hosszú beszédben értékelte az ellenzéki összefogás előválasztásán elért győzelmét, amit rengeteg mindenkinek megköszönt. Leghangsúlyosabb üzenete az volt, hogy ma ellenzéket is váltottak, majd úgy fogalmazott: jövőre kétharmaddal fogják legyőzni a Fideszt. 

Szinte a legelső eredmények beérkezésével egyértelmű vált a vasárnapi nap folyamán, hogy Márki-Zay egészen nagy meglepetésre, de legyőzi Dobrev Klárát az előválasztás második fordulójában a miniszterelnök-jelöltek versenyében. A hódmezővásárhelyi polgármester előtt a színpadon az Anker közben felszólalt a Momentum ügyvezetője, Orosz Anna és a javára visszalépő budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely is.

Beszédeikről és a nap folyamán történt eseményekről a folyamatosan frissülő hírfolyamunkban olvashat részletesebben.

Márki-Zay Péter a beszédében a szokásosnál és szerteágazóbb és hosszabbra nyúló köszönetmondások mellett hangsúlyozta, mögötte áll a "Tiszták Koalíciója". (A kifejezés ellentmondásosságáról Morvay Péter írt a minap publicisztikát a hetek.hu-n.)

"Ellenzéket is váltottunk!"

"Ellenzéket is váltottunk" - hangsúlyozta Márki-Zay, aki szerint olyanokat kell maga mögött tudnia, akik jobb- és baloldalon egyaránt el akarják számoltatni a bűnősöket, mert "a korrupciónak nincs színe". 

„A felmentő seregnek időben kell érkeznie, úgy, mint Nándorfehérvárnál, és nem úgy, mint Mohácsnál”

- utalva félig-meddig arra, hogy a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és az LMP is csak a második forduló végefelé vette rá magát arra, hogy beálljon mögé. Mindezt annak ellenére, hogy Karácsony Gergely, a három párt eredeti miniszterelnök-jelöltje még a forduló előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára. A győztes jelölt az MSZP-re, mint "a megtisztuló szocialista pártra" hivatkozott a beszédében.

Márki-Zay a beszédében külön kiemelte a fiatalok támogatását az előválasztáson. Emlékeztetett arra, hogy a beszéden résztvevők átlagéletkora talán a 40 évet sem éri el. Mint mondta, szerinte Orbán Viktornak nem tőle kell félni, hanem ezektől a fiataloktól. 

„Beszéljetek a fideszes anyukátokkal, a fideszes nagymamátokkal”

– mondta. Hozzátette, "ezt a választást nem én nyertem, ezt ti nyertétek meg".

A hódmezővásárhelyi jelölt a beszéde egyik pontján érdekes módon a Demokratikus Koalíció szavazóinak is megköszönte a támogatást, majd hangsúlyozta, Dobrev Klárával a telefonbeszélgetésük során, amelyben a DK jelöltje gratulált neki a győzelemhez, megegyeztek, hogy szövetségesként mennek tovább a kampányban. 

Minden faluba elvinnék az üzenetet

Márki-Zay beszédében úgy fogalmazott, hogy szeretettel ölelnek magukat "zsidókat, cigányokat, melegeket, népieseket, urbánusokat, még fideszeseket is". Érdekes módon a beszéd során talán 5-6 alkalommal is felsorolta ezeket a társadalmi csoportokat. 

A győztes jelölt beszélt arról is, hogy számít arra, hogy a kormány a kampányban kiemelten fogja támadni őt, tudja, hogy sok támadást eddig Karácsony "fogott fel".

Úgy fogalmazott, úgy tudja a "fideszes informátoraitól", hogy már 50 milliót feltettek az ő lejáratására

- példaként említette a Pesti Hírlap ominózus idézeteket tartalmazó címlapjait is. 

A Mindenki Magyarországért Mozgalom alapítója felemlegette a "nyomtass magad" kezdeményezésüket is, amely során alulról szerveződve igyekeztek megteremteni a saját médiájukat. Arra kérte a résztvevőket és nézőket, hogy minden faluba juttassák el az ellenzék üzenetét, mert csak így tudják majd legyőzni áprilisban a Fideszt. 

"Nem Gyurcsány jön, hanem az igazság"

Hangsúlyozta, hogy mindenkivel beszélni kell, hogy ne a migránsoktól és a melegektől féljenek, és attól, hogy Gyurcsány jön, mert "nem Gyurcsány, hanem az igazság fog eljönni Magyarországra". Márki-Zay úgy véli, a választás kérdésének annak kell lennie, hogy "Fidesz vagy nem Fidesz."

A civil akciókkal kapcsolatban két további kezdeményezést is megemlített: az egyik a már korábban is felvetett nyomravezetői díj ügye, mely szerint

egymillió forintot ajánl annak, aki valós választási csalást leplez le.

Így szerinte nem fognak majd merni "lefizetni" választókat a másik oldalon. Majd megemlítette a hétvégén esedékes Békemenetet is, és arra buzdította a közönségét, hogy molinókkal üzenjenek a résztvevőknek. 

Több jog a homoszexuálisoknak

Márki-Zay a tervei közül megemlítette az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát és az új alkotmányozási folyamatot is, valamint a meleg-kérdést is. Ez utóbbival kapcsolatban a Fideszt ostorozva felemlegette Kaleta Gábor és Szájer József esetét is,

majd a melegeket említve ígéretet tett arra, hogy "egyenlő jogokat ad minden magyarnak".

A jelölt szerint a Fidesz fél, ezért próbálja meg különböző jogszabályokkal "bebetonozni" az embereiket. "Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a Munkásőrségbe" - vélekedett. Beszéde zárásaként élt a mozgalma szlogenjével, mely szerint ebből a helyzetből nem jobbra, vagy balra van a kiút, hanem "csak felfelé".

Márki-Zay Péter többek között megtapsoltatta a Partizán stábját, Osváth Zsoltot és Puzsér Róbertet is a színpadon. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!