Mit érdemes tudni a gurjun balzsamról? (x)
Mit érdemes tudni a gurjun balzsamról? (x)

www.essentialheal.hu

2021. 01. 15.
Ázsia trópusi vidékein él a kétzászlós makk mintegy ötven faja. Ezek egyike a Dipterocarpus turbinatus, egy magas, mélyen hasadozott kérgű, vastag fa. Tojásdad leveleinek széle ép, csipkés, virágai édesen illatoznak. A rengeteg piros-barna, zöldesen fluoreszkáló balzsamos, sűrűn folyó, keserű, kloroformban és éteres olajban egészen, alkoholban tökéletlenül oldódó, ám vízben oldhatatlan nedvet a törzs alsó részén fúrt lyukakon át nyerik ki a fából. Egyetlen fa egy idény alatt negyven gallon, kicsivel több mint 135-180 liter olajat ad. Ebből vízgőz desztillációval állítják elő az illóolajat. Ez faolaj sűrűségű, sötétvörös és enyhén illatozó. Először a XIX. század utolsó harmadában került belőle nagy mennyiség Szingapúrból, Burmából, Mianmarból és Vietnámból az európai kereskedelembe.

Ez egy PR cikk

Igazi jolly joker

A gurjun balzsamolaj fő kémiai alkotórészei: alpha- és beta-Gurjunene, Caryophyllene, Aromadendrene és Azulene. Az Ayurvédikus gyógyítók kedvelt szere főképp vizelethajtó tulajdonsága miatt. A „rossz anyagok” szervezetből való kiűzésével a mérgek lerakódása csökken és a belső egyensúly is visszaáll. Rengeteg egyéb gyógyító tulajdonságát írták már le: gombaellenes, baktériumölő, stimuláló, parazitaellenes, fixáló, köptető, vizelethajtó. Hatásos szer görcsök esetén és segít csökkenteni az orr-nyálka ödémákat is.

Terápiás szempontból a gurjun balzsamolaj reumás fájdalom csökkentésére és számos olyan bőrprobléma kezelésére alkalmazható, mint a pelenkakiütés, felfekvések, ekcéma, fekélyek és nehezen gyógyuló sebek. Pikkelysömör kezelésére is javasolják. Alkalmazzák bizonyos szívproblémák esetén is, például alacsony vérnyomásos betegeknél. Felgyorsítja a sebek gyógyulását és megakadályozza a sebek elfertőződését, mert gátolja a baktériumok szaporodását. Ideális masszázshoz, párologtatóba, fürdőbe, aromaterápiás készítményekhez.

Az illatfixáló

Minden illatanyag megbűvölője, illatfixáló, finoman jelenlevő, meleg, bársonyos és balzsamos – olvashatjuk a legnevesebb parfümökkel foglalkozó cikkekben a gurjun balzsamról. Kellemes, enyhe és édes-fás aromájú érdekes fenyő- és pacsulijegyekkel bír. Finom, de egyenletes aromája előnyös a szappankészítéshez, valamint fixáló, módosító és illatnyújtó anyagként sokféle illatkompozícióhoz is használható. Megfizethető fixálószer, lenyűgözően képes harmonizálni a különböző aromás jegyekkel a különböző illatkészítményekben. Meghatározó, mégis kellően lágy az illata, mely tökéletesen tud vegyülni egy sor más parfüm-alkotóelemmel. 

Gyakran használják keleti és balzsamos illatcsokrokban, fás akkordokban, levegőillatosító készítményekben. Jól keverhető a cédrusfa-, tömjén-, rozmaring-, eukaliptusz-, lucfenyő-, szantálfa-, pacsuli-, fenyő-, kamilla-, vaníliaolajokkal, illatokkal.

Gyakran copaiba balzsamként említik – helytelenül. A két alapnövény közt nincs botanikai kapcsolat.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!