"Minden ártatlan élet érték" - Életpárti javaslatokat írtak alá Idaho, Oklahoma és Montana kormányzói
A szívhang érzékelésétől kezdve szigorúan tiltanák az abortuszt
"Minden ártatlan élet érték" - Életpárti javaslatokat írtak alá Idaho, Oklahoma és Montana kormányzói

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 28.
Néhány napon belül három amerikai államban, Montanában, Oklahomában és Idahóban is abortuszkorlátozó jogszabályokat fogadtak el, melyek többek között a magzat szívhangjától kezdve szigorúan tiltják annak elvetetését. 

Brad Little, Idaho republikánus polgármestere kedden törvénnyel majdnem minden abortuszt jogellenesnek nyilvánított azzal, hogy a szívhang megjelenése után betiltotta a magzatelhajtást.

A javaslat akkor emelkedik jogerőre, amennyiben egy szövetségi fellebbviteli bíróság más államból hasonló jogszabályt is megerősít.

A javaslat alapján azok az abortuszszolgáltatók, akik érzékelhető szívhang után segédkeznek az anyának gyermeke elvetetésében

akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatóak. 

Magzati szívhang általában már a hatodik héten érzékelhető, még azelőtt, hogy a legtöbb nő egyáltalán érzékelné, hogy teherbe esett. 

“Idaho olyan állam, ahol minden ártatlan élet értékes - a babáké is."

- jelentette ki a kormányzó a kérdésben.

Az állami egészségügyi hatóságok adatai szerint 2019-ben összesen 1,513 abortuszra került sor, ezekből 1,049-re az első 9 héten belül.

A rendelet alól kivételt képeznének azok az esetek, amikor nemi erőszakról, vérfertőzésről vagy orvosi vészhelyzetről van szó. 

Egy nappal korábban, hétfőn Montana és Oklahoma államban is hasonló életpárti rendeleteket hoztak. Greg Gianforte montanai kormányzó korlátozta az abortuszhoz való hozzáférést az államban.

A törvényjavaslatok betiltják a terhesség 20 hete után történő terhesség-megszakítást, előírják az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy adják meg a terhes nők számára a lehetőséget az ultrahang megtekintésére az abortusz elvégzése előtt, illetve az abortuszgyógyszerek használatát is erősen korlátozzák, például előírják, hogy csak személyesen lehet beadni őket.

"Az élet értékes, és védeni kell. Ma büszkén írtam alá törvényjavaslatokat, hogy megvédjem a legkiszolgáltatottabbak, a születendő magzatok életét."

- írta tweetjében a kormányzó.

Az életpárti törvényjavaslatok 16 éves demokrata korszak után következnek, amikor minden abortuszkorlátozó republikánus javaslatot megvétózott az aktuális vezetés.

Időközben Oklahomában Kevin Stitt kormányzó három életpárti törvényjavaslatot is aláírt, melyek többek között előírják az abortuszt végző orvosok szülészeti és nőgyógyászati képesítésének igazolását, és a magzati szívhang érzékelése után tiltják az eljárást.

Amelyik orvos mégis asszisztálna az anyáknak a magzat elvetetésében,

emberölés vádjával kell, hogy szembenézzen az államban. 

Számos más életpárti törvényjavaslat vár még a kormányzó aláírására, köztük egy olyan, amely azonnal abortusztilalomhoz vezetne Oklahomában, amennyiben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megsemmisítené az abortuszt legalizáló 1973-as Roe kontra Wade ügyet.

(AP/CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!