Mi az elhasznált gumiabroncsok sorsa? (x)
Mi az elhasznált gumiabroncsok sorsa? (x)

www.gumitop.hu

2021. 01. 27.
A használt abroncsok egyértelműen veszélyes hulladéknak számítanak. Ahogy nő a hazánkban forgalomba helyezett autók száma, úgy növekszik a leselejtezett gumik száma is, ami kezelést igényel.

Ez egy PR cikk

Fontos szempont ez ügyben a szabálykövető magatartás mellett a környezet megóvása is. Erre vonatkozóan következnek tanácsok az alábbiakban.

Ez várhat a használt gumikra

Számos autószervizben és autókereskedésben térítési díj nélkül átveszik az elhasznált abroncsokat. A kisebb települések önkormányzatai szoktak szervezni akciókat, melyek során begyűjtik ezeket.

Ha a környékeden ezek a lehetőségek nem elérhetők, a hulladékudvaroknál célszerű érdeklődni. A lomtalanítás szintén szóba jöhet, mint megoldás a feleslegessé vált gumiktól történő megszabadulásra.

Az elemekkel és az akkumulátorokkal szemben a gumihulladékra nem vonatkozik semmilyen szabály, ami akár a gyártókat, akár a forgalmazókat térítésmentes átvételre kötelezné.

Miért számít a gumi veszélyes hulladéknak?

A különböző abroncsok - lévén, hogy tartós használatra tervezik őket - lebomlási ideje igen magas, akár a fél évszázadot is meghaladhatja. Így persze szóba jön azok megsemmisítése, ám annak egyáltalán nem optimális eszköze az égetés - főleg házilag nem az.

A gumiégetés során ugyanis több mint ötven szerves vegyület jut a levegőbe, amely rákkeltő hatással bír, vagy akár születési rendellenességet eredményezhet. E mellett szén-monoxid és más káros anyagok is keletkeznek az égés melléktermékeként.

Az abroncsok hasznosítása

Ha nem a patakparton vagy az erdő szélén kötnek ki az abroncsok, hanem szakszerűen leadásra kerülnek, akkor újrahasznosíthatók. Az ilyen hulladékok 50%-át tudják újból felhasználni a gumigyártás során.

Az elhasználódott gumit először felaprítják, granulátum lesz belőle. Az abroncsban megtalálható acél alkotókat és textil alkotóelemeket elszeparálják. Ezt követi a szitálás, ahol a granulátum funkciókra osztása történik meg.

Nyersanyagként alacsonyabb minőségű termék előállításához hasznosítható, a kaucsuk szerepe tölthető be ilyen módon. Alternatívaként felvetődik a granulátum ragasztóval történő összemixelése, melyet lemezzé préselve gumilemezek, burkolólapok készíthetők.

Ha mégis égetni kell...

Ha a gumiabroncs rugalmasságát teljes mértékben elveszíti, vagy olyan mértékben rongálódott, hogy nem lehet újrahasznosítani, akkor csak az égetés marad. Ezt ipari környezetben meg lehet tenni hasznosan.

A cementgyárak képesek primer olajszármazékot kiváltani a gumik eltüzelésével, ami hasonló fűtőértékkel bír, mint a feketeszén. Fontos azonban, hogy ehhez a folyamathoz külön engedély szükséges, melynek feltétele az előírt szűrőberendezések használata.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!