"Mellkasi tej, mellkasi táplálás" - nemsemleges nyelvújítással harcol egy brit kórház az "egyenlőtlenség" ellen
Száműzték az anyára utaló kifejezéseket az újszülött-ellátásból
"Mellkasi tej, mellkasi táplálás" - nemsemleges nyelvújítással harcol egy brit kórház az "egyenlőtlenség" ellen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 11.
Az angliai Brighton and Sussex Egyetemi Kórház elrendelte, hogy a szülésznők, és a szülésnél segédkező kórházi dolgozók a "breastfeeding" (szoptatás), és a "breast milk", (anyatej) szavak helyett "chest feeding", (mellkasi táplálás), illetve "human/chest milk" (emberi/mellkasi tej) kifejezéseket használják ezentúl.

A döntéssel a transzgender szülőknek igyekeznek kedvezni, az ország első kórházaként, amely LMBTQ-preferenciákhoz igazítja szakmai nyelvezetét. 

"A gender identitás lehet az elnyomás forrása, de az egészségügyi egyenlőségé is. Tudatosan használjuk a 'nők' és az 'emberek' szavakat közösen, hogy világossá tegyük elkötelezettségünket az egészségügyi egyenlőtlenségek kezelésére irányuló harcunkban"

- írta a kórház a nyilatkozatában. 

"Szülésznőkként és születési munkásokként célunk a marginalizált, hátrányos helyzetű csoportok minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének javítása. A nők gyakran hátrányt szenvednek az egészségügyben, de a transz és nem bináris személyek is.

Az inkluzivitás jegyében tehát a szervezet minden anyára utaló kifejezést száműz szülészeti osztályairól, annak neve, a "maternity ward" is "perinatal services" lesz ezután, azaz eltűnik a "mater", "anya" szó, melyet összességében is mellőzni fognak a "szülő" kifejezéssel felcserélve. 

(Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!