Megrázó levélben tájékoztatta Kiskunfélegyháza polgármestere a helyieket, milyen korlátozásokat vezetnek be az elszabadult energiaárak miatt
Csak villanyra és gázra 200 millió helyett 2 milliárdot fizetnek majd
Megrázó levélben tájékoztatta Kiskunfélegyháza polgármestere a helyieket, milyen korlátozásokat vezetnek be az elszabadult energiaárak miatt

Fotó: Facebook / Kiskunfélegyháza Önkormányzata

2022. 08. 25.
Kiskunfélegyháza polgármestere a város hírportálján keresztül osztotta meg az energiaválság okozta városi intézkedésekkel kapcsolatos információkat. A már-már drámai hangvételű levélben hangsúlyozza: egy dolgon nem spórolnak majd, a gyerekeken és az időseken. 

Csányi József azzal kezdi, hogy bár még nem látszik, de Kiskunfélegyháza – hasonlóan Magyarország és Európa valamennyi városához – az elmúlt harminc év legnagyobb kihívása előtt áll. Hozzátette, hogy ezúttal nem egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel - egy vírussal - kell majd megharcolniuk, hanem azért kell dolgozniuk, hogy az intézményeinket fűteni és világítani, a várost működtetni tudják.

Hangsúlyozza, hogy Kiskunfélegyháza anyagi helyzete jelenleg rendezett, 300 millió forint megtakarítással rendelkeznek, hitelük, tartozásuk nincs. Ez az állapot azonban rövidesen véget ér. 

„A város és intézményeinek gáz- és áramszámlái augusztustól a jelenlegi 10-szeresére nőnek. Ez annyit jelent, hogy az éves kétszázmilliós rezsiköltségeink kétmilliárd forintra emelkednek. Kétszázmilló helyett évente kétmilliárd forintot fizetünk majd. Évente. Csak gázra, és villanyra” – jelentette be a városvezető. 

Szemléltetésképpen leírja, hogy csak a városi uszoda áramszámlája a jelenlegi 15 millió forintról 200 millió forintra emelkedik, amit képtelenség kigazdálkodni. 

Csányi arra kéri a helyieket, hogy Kiskunfélegyháza stabilitása érdekében fogjanak össze, és fogadják el, hogy átmenetileg le kell mondani bizonyos dolgokról. Ezek a következők:

  • A város nevezetes épületeinek díszkivilágításait kikapcsolják, a szökőkutakat lekapcsolják.
  • A libafesztivál után valamennyi önkormányzati programot elhalasztanak, kizárólag az adventi gyertyagyújtások maradnak.
  • A karácsonyi díszkivilágítás és a város ünnepi fényekbe öltöztetése elmarad. Kizárólag a fenyőfát állítják majd fel a megszokott helyén. Nem lesz korcsolyapálya és óriáskerék sem.
  • A legnagyobb gáz- és villanyfogyasztó sportcsarnok és uszoda nyitvatartásában és szolgáltatásaiban korlátozásokat vezetnek be szeptember 1-től. A múzeum, a könyvtár és a művelődési központ nyitvatartásában és működésében is jelentős korlátozásokat vezetnek be. Amennyiben ez nem lesz elég, további intézkedéseket fognak hozni.
  • Figyelemmel arra, hogy a város összes félretett pénzét és a közeljövőben keletkező bevételét gázra és villanyra kell költeniük, új útépítéseket, építkezéseket nem indítanak. Kizárólag a már elnyert két uniós projektünket valósítják meg.

 

A városvezető hangsúlyozza: a legfontosabb, hogy a bölcsődéikben, az óvodáikban valamint a szociális otthonokban a gyermekek és az idősek a lehető legkevesebbet vegyék észre a kialakult helyzetből.

„Félegyházán nem fordulhat elő, hogy 20 fok legyen ezekben az intézményekben. Ezen nem fogunk spórolni”

– szögezi le Csányi. 

A teljes közleményt itt olvashatja el.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!