Megkezdődött Netanjahu korrupciós pere, néhány héttel a választások előtt
Az izraeli kormányfő ártatlannak vallotta magát, ügyvédei a bizonyítási szakasz elnapolását kérték
Megkezdődött Netanjahu korrupciós pere, néhány héttel a választások előtt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 02. 08.
Megkezdődött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének tárgyalása Jeruzsálemben, néhány héttel a március 23-i parlamenti választások előtt. A miniszterelnök ártatlannak vallotta magát, ügyvédei pedig halasztási kérelmet nyújtottak be, a bizonyítási szakasz 3-4 hónapos elnapolását kérve.

A háromtagú bírói gárda elnöknője bejelentette, hogy az ügyvédek már egy évvel ezelőtt átvehették a peranyagot, és a koronavírus-járvány miatt halasztódtak eddig a tárgyalások.

Az izraeli miniszterelnök és társai ellen tavaly emeltek vádat csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció miatt. 

A hétfői tárgyalási napon minden vádlott negyed órát kapott arra, hogy reagáljanak az ellenük szóló vádakra, elutasítsák azok tartalmát, vagy elismerjék bűnösségüket. 

Miután hivatalosan tagadta az ellene felhozott vádakat, és megkapta a bírók engedélyét a távozásra, Netanjahu felállt, elköszönt, majd elhagyta a bíróságot, ahol a nap további részében a védelmét ellátó ügyvédek képviselik.

Netanjahu egyedül, az általa vezetett Likud párt politikusainak kísérete nélkül érkezett a bíróság épületéhez. A miniszterelnököt nemcsak a bíróság épületénél várták az ellene tüntetők, korábban már a miniszterelnöki rezidencia Balfour utcai épületénél is vörös szőnyeget terítettek le az utcán a kormányfő számára a bíróság felé vezető úton.

A kormányfő új vezető ügyvédje, Boáz Ben Cur megpróbálta töröltetni a vádak legalább egy részét, arra hivatkozva, hogy szerinte a rendőrség hatáskörét túllépve nyomozott védence ellen, és olyan vádakat is felhoztak ellene, amelyekkel kapcsolatban nem is kérdezték ki a nyomozók.

A hétfői tárgyalási napon határozzák meg a tanúk meghallgatásának és a bizonyítékok bemutatásának menetrendjét.

 Netanjahu ennek a szakasznak a választások utánra halasztását szeretné elérni, vasárnap Jarív Levin, a törvényhozás, a kneszet Likud párti elnöke is ezt követelte a bíróságtól.

Július közepe óta követelik a "Crime Minister", valamint a "feketezászlós mozgalom" vezetésével minden szombaton tüntetők ezrei a távozását, mert szerintük addig nem vezetheti az országot, amíg nem tisztázta magát a vádak alól.

A bizonyítási eljárás megkezdésétől a bíróság elvileg hetente 3 tárgyalási napot is tarthat a helyi gyakorlat szerint, ami megkérdőjelezi annak lehetőségét, hogy a kormányfő személyesen is jelen legyen minden alkalommal az ország vezetésének teendői közepette.

Vasárnap Netanjahu két videóüzenetet tett közzé, melyekben azt mondta híveinek, hogy politikai okokból

boszorkányüldözést folytatnak ellene, és "aktákat gyártottak" befeketítésére a rendőrségen, majd az ügyészségen.

A bíróságon azonban teljes mértékben tisztelettudóan viselkedett, s szakértők szerint várhatóan továbbra is ez a kettősség jellemzi majd üzeneteit: egyrészt a törvényszéken a teljes normakövetés, másrészt a bíróság falain kívül a jogi eljárás megkérdőjelezése.

Izrael történetében először áll bíróság előtt hivatalban lévő miniszterelnök. Ehud Olmert korábbi kormányfőt is törvény elé állították, majd elítélték korrupció vádjával, de ő már a nyomozati szakaszban távozott tisztségéből.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!