Megfejtve: Dávid királyról is említést tesz a legjelentősebb moábi nyelvemlék
A szöveg nagyjából összhangban van a Királyok második könyve 3. fejezetével
Megfejtve: Dávid királyról is említést tesz a legjelentősebb moábi nyelvemlék

Forrás: Wikipedia

2023. 01. 13.
A Mésa nevet viselő legendás sztélé egy bazaltból kifaragott kőlap, amely a történészek és nyelvészek számára a leggazdagabb forrást jelenti a moábi nyelv kutatásához. Bár a leletet már 1868-ban megtalálták, a kutatók csak most tudták megerősíteni, hogy a feliraton kifejezett utalás szerepel Dávid királyra.

A nagy múltú leletet a XIX. század régészei a Holt-tengertől 15 mérföldre fedezték fel, és jelenleg a párizsi Louvre múzeumban tekinthető meg.

MÁR CSAK PÁR NAP A HETEK JUBILEUMI ELŐFIZETŐI AKCIÓJÁBÓL, MELYNEK FŐDÍJA EGY TOYOTA AYGO X SZEMÉLYAUTÓ. KÉRJÜK, TÁMOGASSA MUNKÁNKAT ELŐFIZETÉSÉVEL. RÉSZLETEK A HETILAPBAN ÉS A HETEK.HU/ELOFIZETES OLDALON.

Jóllehet a sztélé 1869-ben megsérült, a rajta szereplő feliratról szerencsére készítettek másolatot, így azt eredeti formájában vizsgálhatták a szakértők az azóta eltelt másfél évszázad alatt – és nem hiába. Kiderült, hogy a moábi nyelvemlék a zsidó történelem egyik leghíresebb uralkodójára, Dávid királyra is utalást tesz.

A kőtáblán egy viszonylag részletes beszámoló olvasható arról, ahogy Moáb királya, Mésa hadba indul Izrael ellen, és a leírt események – többé-kevésbé – összhangban vannak a Királyok második könyve 3. fejezetében szereplő, idevágó részekkel.

Ezzel összefüggésben megemlíti a szöveg Izrael Istenét, Dávid házát és Dávid oltárát is.

A tudósok azonban egészen mostanáig nem voltak teljesen biztosak abban, hogy ezeket, a Dávid királyra vonatkozó passzusokat helyesen fejtették meg, mivel nem mindegyik írásjelet lehetett teljesen tisztán kivenni a kőre vésett szövegből.

Egy 2015-ben elindított kutatás során viszont egy csapat kutató újfajta eljárással kísérelte meg a szöveg rekonstrukcióját. Egy speciális képalkotási módszer (Reflectance Transformation Imaging, RTI) segítségével különböző szögekből digitális képeket készítettek a leletről, amelyeket kombinálva megkapták a sztélé pontos, háromdimenziós digitális változatát. A digitális megjelenítés pedig lehetővé tette a kutatók számára, hogy szabályozzák a felirat megvilágítását, amely által a halvány, kopott vagy vagy éppen rejtett bemetszések is láthatóvá váltak, és így a kutatók a korábbiaknál sokkal tisztább képet kaptak az ókori feliratról.

(JPost / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!