Megdöbbentő adatok: rekord számú menekült nyújtott be kérelmet Németországban
Megdöbbentő adatok: rekord számú menekült nyújtott be kérelmet Németországban

Illusztráció(Shutterstock/Jazzmany)

2023. 09. 08.
Több mint 200 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet idén az országban.

A német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint csak idén január és augusztus között 204 461 ember nyújtott be menedékjogi kérelmet Németországban, 77 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Augusztusban 27 738 ilyen kérelmet nyújtottak be a hivatalhoz, ami 17 százalékos növekedést jelent éves szinten.

A 200 ezernél is több menedékjogi kérelem azt jelenti, hogy 2023 különösen erős év a menekültügy és a migráció területén.

A cikk szerint az ideinél többen csak négy másik évben érkeztek Németországba: a volt Jugoszlávia összeomlását követő háború során, 1992-1993-ban, valamint a legutóbbi migránsválság időszakában, 2015-2016-ban.

A kérelmezők legnagyobb csoportjait szíriai, afganisztáni és törökországi állampolgárok alkotják mintegy 61 ezer, 36 ezer és 29 ezer fővel.

A szíriai és afganisztáni állampolgárságú kérelmezők szinte kivétel nélkül megkapják a menedékjogot, bár rendszerint már áthaladtak más biztonságos országokon, mire Németországba értek.

A török állampolgárok kérelmét viszont körülbelül 85 százalékos arányban elutasítják, de legtöbbször nem sikerül őket kitoloncolni.

A CDU/CSU szerint a megoldás az lehet, ha

- a menedékkérők ellátásában csökkentik a készpénzt,

- növelik a természetbeni ellátás arányát,

- állandó határellenőrzést folytatnak,

- megszüntetik az unióban a mindenkinek alanyi jogon járó menekültstátuszt.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!