Még egy enyhe Covid-fertőzés is jelentős antitestválaszt vált ki a gyerekeknél
esetükben 2-4 hónappal a megbetegedést követően is ugyanolyan magas vagy annál kicsit magasabb volt az antitestszám, mint amit felnőttekben korábban megfigyeltek
Még egy enyhe Covid-fertőzés is jelentős antitestválaszt vált ki a gyerekeknél

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 21.
A kutatók szerint minden jel arra utal, hogy a fertőzésen átesett gyermekekben olyan immunválasz alakul ki, ami valamiféle védelmet mindenképpen biztosít jövőbeni megfertőződésekkel szemben. Jillian Hurst, a kutatás egyik vezetője szerint ez az eredmény biztató most, amikor a 12 év alatti gyermekek nem olthatók – írja a MedicalXpress.

Megjelent a világhírű amerikai influencer, Ben Shapiro műve magyar nyelven! Cikkünk a könyvről ide, további részletek és a megrendelés pedig ide kattintva érhető el.

Hurst és kollégái 69 gyermeket és fiatalt vizsgáltak kutatásukban, a bevont résztvevők életkora két hónaptól 21 évig terjedt. A vizsgált gyermekek mind átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel. Az átlagéletkor 11,5 év volt, a gyermekek 51 százaléka volt lány. A

z immunválasz a vizsgált személyek esetében nem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a megbetegedésük, és négy hónappal azt követően is ki lehetett mutatni vérükből az antitesteket.

Az is kiderült a kutatásból, hogy

a gyerekek esetében 2 és 4 hónappal a megbetegedést követően is ugyanolyan magas vagy annál kicsit magasabb volt az antitestszám, mint amit felnőttekben korábban megfigyeltek.

Mindebből a kutatók szerint az következik, hogy a gyermekek koronavírus elleni védőoltása hasonló szintű vagy még jobb védelmet biztosíthat számukra, mint amilyet a felnőtteké ad.

"A gyermekek SARS-CoV-2-re adott immunválaszát vizsgáló legtöbb tanulmány a súlyosan beteg vagy gyermekkori sokszervi gyulladásos szindróma miatt kórházba került betegekre összpontosított, vagy csak az akut fertőzés során értékelték az immunitást" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Genevieve Fouda.

"Tanulmányunk fontos információval szolgál arról, hogy a SARS-CoV-2-specifikus immunválaszok – a betegség súlyosságától függetlenül – idővel lassabban csökkenhetnek a gyermekek és serdülők körében" – tette hozzá.

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!