Ma iktatják be Joe Bident, Amerika 46. elnökét - videó
A ceremónián Trump nem, Pence és más republikánus vezetők viszont részt vesznek majd
Ma iktatják be Joe Bident, Amerika 46. elnökét - videó

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 20.
Ma iktatják be Obama volt alelnökét, a demokrata Joe Bident Washington D.C-ben, aki az Egyesült Államok 46. elnöke lesz Donald Trump leköszönő elnök után. Kamala Harris is elmondja majd alelnöki esküjét, így ő lesz Amerika első női alelnöke.

A ceremónia magyar idő szerint öt órakor kezdődik, Biden elnöki esküjére pedig este hatkor kerül sor a Capitolium nyugati oldalán, ahol az elmúlt évek elnöki beiktatási ünnepségeire is sor került. Biden

az előző napokban többször is világossá tette, biztonságosnak érzi a kültéri eskütételt az általa látott hírszerzési információk alapján. 

Példátlan katonai jelenlét

Történelmi szintű katonai jelenlét biztosítja majd a beiktatást, ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, több nemzeti gárdista vonult ki a helyszínre, mint a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok együttvéve.

A fokozott biztonsági intézkedések a január 6-ai capitolium ostrom megismétlődésének megelőzésére lettek életbe léptetve, különös tekintettel az FBI figyelmeztetésére, mely szerint a beiktatás napjára tervezett erőszakos cselekményekről, tüntetésekről futottak be hozzájuk jelentések. 

Az FBI igazgatója, Christopher Wray a múlt héten kijelentette, hogy kiterjedt online üzenetváltást észleltek a beiktatás körüli számos eseménnyel kapcsolatban, és hogy a hatóságok lehetséges fegyveres tiltakozásokra irányuló felhívásokat fogtak el, emiatt aggódtak a lehetséges erőszakos megmozdulásokkal kapcsolatban.

A 25 ezer nemzeti gárdistán felül, akik Amerika 50 államából érkeznek az eseményre, a Maryland állami rendőrség, a capitoliumi rendőrség, a New York-i rendőrség és számos már ügynökség biztosítja majd az elnök, az alelnök és az amerikai kormány központjának biztonságát

Biden elnöki eskütételét John Roberts legfelsőbb bíra, Kamala Harris alelnöki eskütételét pedig Sonia Sotomayor legfelsőbb bíra  fogja levezetni .

Trump távolmarad

Hagyományosan a hivatalban levő elnökök a Fehér Házban találkoznak a megválasztott elnökökkel, mielőtt együtt a Capitoliumhoz utaznának. Ma erre nem fog sor kerülni.

Trump nem találkozik Bidennel, mielőtt egyedül elhagyja a Fehér Házat és az Andrews légibázisra utazik egy szerény ceremóniára. Ez után elrepül Mar-a-Lagora, Floridába, és még Biden eskütétele előtt landol.

A Fox News információi szerint mindez azért fontos, mert így az Air Force One-nal utazhat oda. 

Kik vesznek majd részt a beiktatáson?

Bár Donald Trump nem, Mike Pence leköszönő alelnök és számos kongresszusi képviselő, szenátor vesz majd részt a beiktatási ceremónián.

Még a ceremónia előtt istentiszteleten vesznek majd részt Bidennel Nancy Pelosi demokrata házelnök, Mitch McConnell republikánus többségi kongresszusi vezető, Chuck Schumer demokrata kisebbségi szenáturi vezető, és Kevin McCarthy republikánus kisebbségi képviselőházi vezető.

A beiktatáson emellett részt vesznek Barack Obama, Bill Clinton volt elnökök, a 96 éves Jimmy Carter egyetlen még élő elnök egészségügyi okokból csak jókívánságait küldi Biden megválasztott elnöknek.

Mindkét párthoz, a republikánus és a demokrata párthoz tartozó kongresszusi képviselők is részt vesznek majd a ceremónián, azon republikánusokkal egyetemben, akik igyekeztek blokkolni az elektori szavazatok hivatalosítását, Ted Cruz, szenátort Roger Marshall, Josh Hawley, John Kennedy, Cindy Hyde-Smith,  Tommy Tuberville képviselőket.

Sztárparádé várható

A műsort rendkívüli sztárgárda biztosítja majd, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Justin Timberlake, Garth Brooks, Ant Clemons, Jon Bon Jovi, Foo Fighters, John Legend és Bruce Springsteen is a fellépők során gazdagítja.

Az esemény közvetítésének házigazdája pedig Tom Hanks lesz.

A beiktatási bizottság felszólította az amerikaiakat, hogy a koronavírus-járvány miatt ne utazzanak Washingtonba az ünnepségre. A személyes jelenlét mérséklésére tett erőfeszítésekkel szintén esetleges erőszakos cselekményeknek igyekeztek elejét venni.

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!