Izraeli önkormányzati választások: Jeruzsálem és Tel-Aviv polgármestere is újrázott
A részvétel jelentősen alacsonyabb volt, mint 2018-ban
Izraeli önkormányzati választások: Jeruzsálem és Tel-Aviv polgármestere is újrázott

Forrás: Shutterstock/ChameleonsEye

2024. 02. 28.
Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi polgármester győzött, Haifán a második fordulóban dől el a távozni kényszerülő városvezető utódlása a helyhatósági választások szerdán ismertté vált eredményei szerint Izraelben.

Tel-Avivban az évtizedek óta regnáló Ron Huldai legyőzte a centrista Van Jövő párt jelöltjét, aki szerda reggel elismerte vereségét.

Jeruzsálemben az újrázó Móse Leon polgármester nyert a szavazatok több mint nyolcvan százalékával. A részvétel a vallásos lakónegyedekben a hagyományoknak megfelelően magas, a szekulárisok körében viszonylag alacsony volt.

Haifán a szavazatok kevesebb mint öt százalékát szerezte meg a 2018-ban megválasztott polgármesternő. A második körben elődje mérkőzik egy új jelölttel, előbbi harminchat százalékot, utóbbi több mint huszonegy százalékot szerzett.

A kedden tartott választásokon jelentősen alacsonyabb volt a részvétel, mint 2018-ban, az előző önkormányzati választásokon.

Az izraeli belügyminisztérium adatai szerint este tízig, az urnák lezárásáig mintegy negyvenkilenc százalék voksolt, míg 2018-ban a választásra jogosultak több mint ötvenhat százaléka járult az urnákhoz.

Vannak települések, ahol csak a katonák laktanyákban vagy a fronton leadott dupla borítékjainak megérkezése után tudnak eredményt hirdetni, annyira szoros a verseny. A Gázai övezetben a Hamász ellen folytatott átfogó hadművelet miatt a katonák különösen sok, mintegy kétszázezer szavazatot nem a saját lakóhelyükön adtak le, és emiatt az eredményhirdetés csak a hét végére várható.

A fegyveres konfliktus miatt kétszer elhalasztották az eredetileg október végére kiírt helyhatósági választásokat, először január, majd február végére. A Gázai övezetben a részben kiürített településeken csak novemberben rendezik meg a voksolást.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!