Levonul a pályáról a holland válogatott, ha rasszista rigmusokat hall Budapesten
A holland csapatkapitány, Wijnaldum szerint a játékosonak kell lépniük, ha az UEFA nem képes cselekedni az ügyben
Levonul a pályáról a holland válogatott, ha rasszista rigmusokat hall Budapesten

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 25.
A holland válogatott csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum elgondolkozna azon, hogy levonuljon a Puskás Aréna gyepéről, ha a szurkolók rasszista bekiabálásokkal zavarják meg a vasárnpi csehek elleni meccsen – írja az ESPN.

A holland szövetség még a múltheti német–magyar találkozó előtt jelentette be, hogy a torna hátralevő részén szivárványos, LMBTQ-karszalagban fog játszani csapatkapitányuk, Georgino Wijnaldum, aki az ESPN-nek kifejtette , hogy ez miért olyan fontos számukra:

„Nem csak magyarország ellen szól.  A karszalag ennél többet jelent, mert kiállunk a sokszínűség mellett. Nem csak magyarországon fogom hordani a karszalagot. kiállunk a sokszínűség mellett, mert A szerelem mindenkié, ami azt jelenti, hogy mindenki a részese, és mindenkinek szabadon, önazonosan kéne élnie. (…) Játékosokként arra használhatjuk a hangunkat, hogy segítsünk, ahol csak tudunk”

– jelentette ki Wijnaldum.

A holland szövetség mellett a belga szövetség is a szivárványos karszalag használata mellett döntött, miután az UEFA nem marasztalta el a németek csapatkapitányát, Manuel Neuer-t, amiért az az egés EB alatt szivárványszínű karszalagot viselt. Az UEFA úgy magyrázta a döntését, hogy Neuer azért nem kap büntetést, mert egy „jó ügyet" szolgál a karszalaggal. Erre hivatkozva háborodott fel a nyugati közvélemény azon, hogy a német–magyar mérkőzés alatt nem engedte az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy szivárványos díszkivilágítást kapjon az Allianz Aréna. Később egy magyarázkodó közleményben aztán a logójukat lecserélték LMBTQ-színűre, pont a magyar meccs napján.

Wijnaldum szerint az UEFA-nak aktívabban kéne védenie a játékosokat a rasszista -utalva itt a magyar–francia meccsen felmerült rasszista vádakra, amit később, pont az egyik francia játékos cáfolt-, diszkriminatív szurkolói rigmusokkal szemben, szerinte ugyanis nem a játékosoknak kéne ezzel foglalkozniuk. A holland középpályás ezért azt fontolja, hogy ha efféle attrocitások érik, akkor ő elgondolkozna azon, hogy levonuljon a pályáról:

„Először azt gondoltam, hogy elhagynám a pályát, de talán most már nem így látom, mert az ellenfél azt gondolhatná, hogy »Hadd kiabáljanak rasszista sértéseket, mert így lesétálnak a pályáról«️. Előfordulhat, hogy így teszek, de előtte megbeszélném a játékosokkal”

– részletezte a hollandok csapatkapitánya.

(hetek/ESPN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!