Levegőben eltévedt tornászok, vattába csomagolt sportolók – Hetek Podcast
podcastbeszélgetés dr. Lénárt Ágota sportpszichológussal
Levegőben eltévedt tornászok, vattába csomagolt sportolók – Hetek Podcast

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 08. 06.
Nemcsak mentális támogatás, de pszichológiai hadviselés is létezik, az olimpiák „túlnyomásos” környezetében pedig elfojtott érzelmek is felszínre törhetnek. A tokiói olimpia kapcsán beszélgettünk Dr. Lénárt Ágotával, a magyar olimpiai csapat sportpszichológiai munkacsoportjának vezetőjével.

„A mindent tudó edzők kora lejárt, hiszen olyan sok részeleme van a sportolói munkának, hogy azt egyedül már lehetetlen átlátni”

– hangsúlyozta a podcastben Lénárt Ágota, aki szerint nem csak a sportolók, hanem az őket felkészítő és támogató háttérstábok is megküzdenek egymással egy-egy olimpián. Mint elmondta, előfordul, hogy a pszichológiai tudást a támogatáson kívül az ellenfél etikátlan befolyásolására is használják egyes csapatok.

„Pekingben például éppen a vívódöntőknél változtatták meg a fényviszonyokat. A lövészeknél pedig olyan is megtörtént, hogy az edzésen a megengedett spektrumon belül a legalacsonyabbra volt állítva a dobógép, majd másnap a versenyen a leggyorsabbra” – említette példaként.

A sportpszichológusok igyekeznek minden helyzetre felkészíteni a sportolókat, akiknek a külvilágot minél jobban érdemes kizárniuk („vattába kell csomagolni őket”). A szakember elmondta: az olimpia „túlnyomásos” környezetében az elfojtott érzelmek is kitörhetnek a sportolókból. Akár ez is állhat például Simone Biles esete mögött: az amerikai szupertehetség több tornászszámtól is visszalépett, mert nem érezte magát biztonságban ugrás közben. Lénárt Ágota hozzátette: az ilyen jelenség a műugróknál is előfordul, amit a versenyzők úgy szoktak megfogalmazni, hogy eltévednek a levegőben.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!