Koronavírus: a terápiában is kulcsszerepe lehet a D-vitaminnak
Kevésbé ismert formája a calcifediol segíthet a légúti megbetegedések kezelésében
Koronavírus: a terápiában is kulcsszerepe lehet a D-vitaminnak

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 22.
A koronavírus elleni harcban fontos mérföldkövet jelenthet a cordobai Reina Sofia Egyetemi Klinika kutatása, amely igazolni látszik, hogy a D-vitamin hatékony segítség a vírus elleni harcban. A The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology című szaklapban publikált eredmények után a D-vitamin szerepe és szedésének módja is egyaránt újragondolást kíván a megelőzés és a kezelés terén.

A kísérletben 76 súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzött személyeket vizsgáltak, akik mindannyian tüdőgyulladásban is szenvedtek. Közülük ötven embert kezeltek a D-vitamin aktív metabolitjával, a calcifediollal (más néven calcidiol), míg a kontrollcsoportban 26 személy vett részt.

A kísérletben részt vevők kora 43-63 év között volt, és korra, nemre, alapbetegségekre tekintettel egyformán szerepeltek mindkét csoportokban. Krónikus és immunbetegségben szenvedők, illetve immunkezelés alatt álló személyek is egyaránt voltak mindkét csoportban, azzal a kivétellel, hogy a D-vitamin-kezelésben részt vevők között a magas vérnyomásban szenvedők aránya több mint kétszer olyan magas volt.

A kísérletben minden betegeket – a legújabb protokoll szerint már nem javasolt – hidroxi-klorokinnal, valamint azitromicinnel, illetve szükség esetén antibiotikummal kezeltek.

A magas dózisú D-vitaminnal kezelt csoport tagjai közül azonban csupán egyetlen személy (2%) szorult intenzív ellátásra, míg a kontrollcsoportban 50% volt ez az arány! A kontrollcsoportban sajnos két személy meghalt, míg a D-vitaminnal kezelt csoportban senki sem.

A D-vitamin megelőzésben betöltött jótékony szerepéről eddig is beszámoltak Norvégiától Amerikáig számtalan klinika orvosai, a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek kezelésében azonban eddig nem igazolták a hatását.

A publikáció után felmerül a D-vitamin kevésbé ismert és használt formájának, a calcifediolnak a terápiás alkalmazása, amely nemcsak a légúti betegségek megelőzésében, hanem azok gyógyításában is aktív szerepet kaphat.

(ScienceDirect/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!