Kitiltották a keresztény családot a városi piacról, amiért nem adták farmjukat homoszexuális esküvők helyszínéül
Sokéves jogi huzavona végére kerülhet pont a napokban
Kitiltották a keresztény családot a városi piacról, amiért nem adták farmjukat homoszexuális esküvők helyszínéül

Forrás: Twitter/Chris Woodward

2021. 08. 02.
Sokéves jogi küzdelemre kerülhet pont az amerikai Michiganben, ahol egy keresztény családi farmot azért tiltottak ki az East Lansing-i városi piacról, mert nem voltak hajlandóak megengedni az egynemű pároknak, hogy esküvőt tartsanak a földjükön. A per újabb ékes példája annak, milyen nehezére esik a bíróságoknak kiegyensúlyozni a vallásszabadság védelmére irányuló és a nemi alapú diszkrimináció elleni törvényeket.

A Country Mill Farms-ot Stephen Tennes és felesége, Bridget irányítják, termékeiket pedig évek óta a michigani East Lansing város által működtetett piacon értékesítették. A család esküvőket is rendezett a birtokán, de 2016-ban ideiglenesen felfüggesztették a szolgáltatást egy nagy port kavaró Facebook-bejegyzés miatt, amelyben a család határozottan kijelentette, hogy

katolikus hitük miatt kifogásolják a homoszexuális esküvőket.

Az ominózus poszt szövege így szólt:

"A Country Mill számára fontos, hogy működésében kifejezze célját és meggyőződését, és szándékosan közöl a tulajdonosok meggyőződésével összhangban lévő üzeneteket, illetve utasít vissza minden olyan üzenet közlését amelyek sértik ezeket az elveket. Ennélfogva a Country Mill fenntartja magának a jogot, hogy elutasítsa az olyan kérelmeket, amelyek megkövetelnék, hogy olyan kommunikációt, közreműködést vagy szervezést szolgáltassanak, amely sérti a tulajdonosok őszinte vallási meggyőződését és lelkiismeretükkel szembemegy."

A család 2016 decemberében jelentette be Facebook -bejegyzésében, hogy folytatja az esküvők megtartását, de meleg pároknak nem biztosítja a lehetőséget. Ez arra késztette East Lansing városát, hogy kitiltsa a farmot piacáról, új szabályzata szerint ugyanis minden eladónak be kell tartania a város diszkeriminációellenes feltételeit működése során.

"Ha egy város a házassággal kapcsolatos hitelvei miatt így célba vehet és büntethet egy farmert... akkor valóban hatalmukban áll mindenki vallási meggyőződése befolyásolásának megkísérlése"

- nyilatkozta a családot képviselő Alliance Defending Freedom ügyvédje, Kate Anderson a Fox News-nak.

"Ez sérti az Alkotmányunkat, és soha nem szabadna megtörténnie" - tette hozzá.

A Tennes család ügyvédei szerint vállalkozásuk valójában hitéletük részét képezi, ennélfogva alkotmányos védelmet kell, hogy élvezzen, a városvezetés, azonban vitatja ezt, mondván: a homoszexuális esküvői szolgáltatások elutasítása kereskedelmi döntés, amire nem vonatkozik a törvény hatálya. 

East Lansing város szerint azért sem lenne szerencsés a farm javára ítélni az ügyben, mert az "csúszós talajt" teremthet, és lehetővé teszi a vallási motivációkkal rendelkező üzletek számára, hogy kivonják magukat a diszkriminációellenes törvény hatálya alól.

A Country Mill farm szerint azonban éppenhogy a város politikája teremt csúszós talajt.

"Ezzel a korlátlan hatalommal a város tisztviselői hatékonyan szabályozhatják bármely eladó beszédét és vallási meggyőződését azáltal, hogy a piaci tevékenységet a város által elfogadottnak tartott beszédtől és gyakorlattól teszik függővé"

- áll a tájékoztatóban.

(Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!