Kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés: a koronavírus egy vuhani laborból szabadulhatott el
Amerika további szakmai vizsgálatot sürget a covid-19 eredetével kapcsolatban
Kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés: a koronavírus egy vuhani laborból szabadulhatott el

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 26.
Nincs bizonyíték a koronavírus természetes eredetére, a mesterséges eredetet azonban egyre több tudományos és hírszerzési információ, érv látszik alátámasztani. A vitatott körülmények között lefolytatott legutóbbi WHO-vizsgálat eredményét számos prominens tudós, és az amerikai kormány nem találta kielégítőnek, és további vizsgálatokat követelnek. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

2015 és 2019 között számtalan nemzetközi tudományos cikk és tanulmány látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kínai Vuhanban biotechnológiai laborokban denevérekből származó vírusokkal kísérleteztek. Az idei évben a neves Science magazin egyik cikke külön felhívta a figyelmet a járvány forrásával kapcsolatos eddigi vizsgálatok bizonytalanságára és a laboratóriumi eredetére utaló publikációkra. 

Az Egyesült Államok több más országgal együtt indítana újabb vizsgálatot, hogy kivizsgálják a koronavírus-járvány eredetét, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) év elején Kínában tartott vizsgálata nem bizonyult túl hatékonynak és meggyőzőnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az a legvalószínűbb szenárió, hogy a koronavírus egy közvetítő faj segítségével terjedt denevérről emberre, és az, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult volna el, „rendkívül valószínűtlen”. 

A WHO ezen konklúzióját azonban nemcsak a tudósok vitatják, hiszen bár teljesen nem zárható ki a természetes eredet, egyre inkább szaporodnak a mesterséges forrásra utaló érvek.

A mesterséges eredetre utaló érvek között a következőket szokták felhozni:

  • a denevérekből származó koronavírusok általában nem okoznak súlyosan fertőző betegséget embereknél
  • 99 százalékos biztonsággal ki lehet mondani, hogy az első covidos betegek  nem kerültek kapcsolatba a járvány forrásaként megjelölt állatpiaccal
  • minden jel arra mutat, hogy a nulladik beteg a Vuhani Virológiai Intézet kutatónője, akit hivatalosan eltűntként kezel Kína, és minden tanulmányát eltávolították a honlapról
  • a vuhani állatpiacon nem árultak denevéreket, kutatók azonban régóta kísérleteznek velük
  • a géntechnológiai beavatkozásoknak az volt a célja, hogy megelőző célzatból állati eredetű vírusokat emberi fertőzőképességgel ruházzanak fel
  • amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, hogy a Vuhan Virológiai Intézet három kutatója már 2019 novemberében annyira megbetegedett, hogy kórházi ellátásra szorultak. Tüneteik a Covid-19 fertőzésre és a szezonális influenzára egyaránt jellemzőek voltak.

     

Amerika képviselője a WHO tagországainak éves genfi találkozóján kijelentette, fontos, hogy a Covid eredetére vonatkozó átfogó és szakértői vizsgálatot indítsanak. Ezt támogatja Ausztrália, Japán és Portugália is, mivel úgy vélik, ez segíthet az esetleges jövőbeni járványok kezelésében.

Trump: én megmondtam

Donald Trump éles kritikával illette az amerikai főáramú médiát, amiért most kezdenek csak ráeszmélni a lehetőségre, hogy a Covid-19 esetleg tényleg egy kínai laboratóriumból szabadult ki. Ezen elméletet, amíg még a volt elnök képviselte, összeesküvés-elméletnek bélyegezték.  

"Most mindenki egyetért, hogy igazam volt, amikor rendkívül korán Vuhant neveztem meg a Covid-19 forrásaként, melyre kínai vírusként is utaltam...Nekem az elejétől fogva világos volt, de durva kritikákkal illettek, mint mindig. Most már mindenki azt mondja: 'igaza volt'"

- jelentette ki Trump.

A kínai állami média nekiesett az amerikai egészségügyi főtanácsadónak

Erkölcsileg degeneráltnak, árulónak és hatalmas hazugságok terjesztőjének titulálta Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadót a kínai állami média, miután kijelentette, nem teljesen biztos abban, hogy a vírus természetes eredetű, és további vizsgálatokat szorgalmazott az ügyben.

"Az amerikai elit egyre jobban degenerálódik erkölcsileg, és Fauci is közéjük tartozik"

- szólt a Global Times egyik szalagcíme a napokban. Az újságíró a cikkben az egészségügyi főtanácsadót azzal vádolta meg, hogy "hatalmas hazugságot terjeszt Kína ellen" azzal, hogy hitelt ad annak az elméletnek, hogy a vírus egy vuhani laborból szabadulhatott el. Egy másik cikk azt vágta Fauci fejéhez, hogy "elárulta a kínai tudósokat".

(CNN/Wall Street Journal/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!