Kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés: a koronavírus egy vuhani laborból szabadulhatott el
Amerika további szakmai vizsgálatot sürget a covid-19 eredetével kapcsolatban
Kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés: a koronavírus egy vuhani laborból szabadulhatott el

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 26.
Nincs bizonyíték a koronavírus természetes eredetére, a mesterséges eredetet azonban egyre több tudományos és hírszerzési információ, érv látszik alátámasztani. A vitatott körülmények között lefolytatott legutóbbi WHO-vizsgálat eredményét számos prominens tudós, és az amerikai kormány nem találta kielégítőnek, és további vizsgálatokat követelnek. 

2015 és 2019 között számtalan nemzetközi tudományos cikk és tanulmány látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a kínai Vuhanban biotechnológiai laborokban denevérekből származó vírusokkal kísérleteztek. Az idei évben a neves Science magazin egyik cikke külön felhívta a figyelmet a járvány forrásával kapcsolatos eddigi vizsgálatok bizonytalanságára és a laboratóriumi eredetére utaló publikációkra. 

Az Egyesült Államok több más országgal együtt indítana újabb vizsgálatot, hogy kivizsgálják a koronavírus-járvány eredetét, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) év elején Kínában tartott vizsgálata nem bizonyult túl hatékonynak és meggyőzőnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az a legvalószínűbb szenárió, hogy a koronavírus egy közvetítő faj segítségével terjedt denevérről emberre, és az, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult volna el, „rendkívül valószínűtlen”. 

A WHO ezen konklúzióját azonban nemcsak a tudósok vitatják, hiszen bár teljesen nem zárható ki a természetes eredet, egyre inkább szaporodnak a mesterséges forrásra utaló érvek.

A mesterséges eredetre utaló érvek között a következőket szokták felhozni:

  • a denevérekből származó koronavírusok általában nem okoznak súlyosan fertőző betegséget embereknél
  • 99 százalékos biztonsággal ki lehet mondani, hogy az első covidos betegek  nem kerültek kapcsolatba a járvány forrásaként megjelölt állatpiaccal
  • minden jel arra mutat, hogy a nulladik beteg a Vuhani Virológiai Intézet kutatónője, akit hivatalosan eltűntként kezel Kína, és minden tanulmányát eltávolították a honlapról
  • a vuhani állatpiacon nem árultak denevéreket, kutatók azonban régóta kísérleteznek velük
  • a géntechnológiai beavatkozásoknak az volt a célja, hogy megelőző célzatból állati eredetű vírusokat emberi fertőzőképességgel ruházzanak fel
  • amerikai hírszerzési jelentésből kiderült, hogy a Vuhan Virológiai Intézet három kutatója már 2019 novemberében annyira megbetegedett, hogy kórházi ellátásra szorultak. Tüneteik a Covid-19 fertőzésre és a szezonális influenzára egyaránt jellemzőek voltak.

     

Amerika képviselője a WHO tagországainak éves genfi találkozóján kijelentette, fontos, hogy a Covid eredetére vonatkozó átfogó és szakértői vizsgálatot indítsanak. Ezt támogatja Ausztrália, Japán és Portugália is, mivel úgy vélik, ez segíthet az esetleges jövőbeni járványok kezelésében.

Trump: én megmondtam

Donald Trump éles kritikával illette az amerikai főáramú médiát, amiért most kezdenek csak ráeszmélni a lehetőségre, hogy a Covid-19 esetleg tényleg egy kínai laboratóriumból szabadult ki. Ezen elméletet, amíg még a volt elnök képviselte, összeesküvés-elméletnek bélyegezték.  

"Most mindenki egyetért, hogy igazam volt, amikor rendkívül korán Vuhant neveztem meg a Covid-19 forrásaként, melyre kínai vírusként is utaltam...Nekem az elejétől fogva világos volt, de durva kritikákkal illettek, mint mindig. Most már mindenki azt mondja: 'igaza volt'"

- jelentette ki Trump.

A kínai állami média nekiesett az amerikai egészségügyi főtanácsadónak

Erkölcsileg degeneráltnak, árulónak és hatalmas hazugságok terjesztőjének titulálta Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadót a kínai állami média, miután kijelentette, nem teljesen biztos abban, hogy a vírus természetes eredetű, és további vizsgálatokat szorgalmazott az ügyben.

"Az amerikai elit egyre jobban degenerálódik erkölcsileg, és Fauci is közéjük tartozik"

- szólt a Global Times egyik szalagcíme a napokban. Az újságíró a cikkben az egészségügyi főtanácsadót azzal vádolta meg, hogy "hatalmas hazugságot terjeszt Kína ellen" azzal, hogy hitelt ad annak az elméletnek, hogy a vírus egy vuhani laborból szabadulhatott el. Egy másik cikk azt vágta Fauci fejéhez, hogy "elárulta a kínai tudósokat".

(CNN/Wall Street Journal/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!