Kiderült, mitől vidámak az emberek a világ legboldogabb országaiban
Az elmúlt években megnőtt Európában az antidepresszánsok fogyasztása
Kiderült, mitől vidámak az emberek a világ legboldogabb országaiban

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 21.
A legboldogabb európai országok szinte mindegyikében nőtt az antidepresszáns-fogyasztás, csak Dániában csökkent a gyógyszereket szedők aránya – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felméréséből.

2020-ban Izland, Portugália, Egyesült Királyság, Svédország, Spanyolország, Belgium, Finnország, Dánia és Görögország lakosai fogyasztották a legnagyobb mennyiségű antidepresszánst, és az elmúlt tíz évben Dánia kivételével mindenhol nőtt a gyógyszerfogyasztás

A világ öt legboldogabb országa tavaly Finnország, Dánia és Izland volt, és az OECD felmérése szerint Izlandon és Finnországban is emelkedett az antidepresszánsokat szedők aránya.

Az antidepresszánsok ezer főre eső átlagos napi terápiás dózisa 30,5 az európai országokban, Izlandon viszont ennek több mint a háromszorosát szedi a lakosság, és 2020-ra a napi dózis már 150 fölé emelkedett.

Szintén nagymértékben nőtt a hangulatjavítók fogyasztása Portugáliában (79 napi adagról 131-re) és Svédországban (76-ról 105 napi adagra), az Egyesült Királyságban pedig meg is duplázódott, vagyis a lakosság tíz éve 54 adagot szedett naponta a gyógyszerekből, 2020-ban viszont már 108 adagot.

Finnország az elmúlt években több alkalommal is elnyerte a világ legboldogabb országa címet, de az európai államok közül itt a hetedik legmagasabb az antidepresszánsok fogyasztása. Az elmúlt tíz évben az ezer főre eső, átlagos 69 napi adagról 82-re emelkedett a gyógyszerfogyasztás.

A depresszió a mediterrán országok lakosai esetében is problémát jelent: Spanyolországban tíz év alatt átlagosan 26-tal, Görögországban pedig 21-gyel emelkedett az ezer főre eső napi elfogyasztott antidepresszáns-adag.

Az adatok alapján Lettország és Magyarország lakossága függ legkevésbé az antidepresszánsoktól, hazánkban átlag alatti, 26 az ezer főre eső átlagos napi adag. Az európai államokban összességében 36,5 százalékkal nőtt a hangulatjavító gyógyszerek fogyasztása tíz év alatt.

(Evangelical Focus / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!