Kevesebb intimitás, több válás: így veri szét a házasságokat az állandó telefonnyomkodás
Felmérés készült a túlzott képernyőhasználat kapcsolatokra gyakorolt hatásáról
Kevesebb intimitás, több válás: így veri szét a házasságokat az állandó telefonnyomkodás

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 08. 09.
Azok a párok, akik egész nap használják a telefonjukat, jóval elégedetlenebbek a házasságukkal. Minél többet görgetnek, annál kevesebb időt töltenek egymással - írja elemzésében a CNE keresztény portál. 

Andrew Sofin kanadai párterapeuta már 25 éve dolgozik a szakmában, és azt állítja: a kapcsolatokra a legnagyobb kihívást az okostelefonok jelentik.

"Nagyobb bosszúságot okoznak, mint bármi, amit eddig a karrierem során láttam.

Teljesen általános jelenség, hogy a párok amikor lefekszenek az ágyukba, akkor az egyikük szókirakóst játszik a telefonján, a másik pedig a TikTokot pörgetni, ahelyett, hogy beszélgetnének egymással"

- nyilatkozott a lapnak a szakember. 

Sofin szerint nem életszerű az, amit ezek a készülékek kínálnak, hiszen azokat úgy tervezték, hogy az emberek szükségét azonnal kielégítsék. Míg az egészséges kapcsolatokban le kell lassulni kicsit, és meg kell hallgatni, érteni egymást. A jelenlegi felgyorsult életvitelünk azonban ezt nem teszi lehetővé - hangsúlyozza a terapeuta. 

Úton a válás felé?

Egy amerikai kutatás teljesen alátámasztja Sofin megfigyeléseit. Az Institute for Family Studies július végén publikált jelentése szerint azok a párok,

akik túl sok időt töltenek a telefonjaikkal, jóval inkább aggódnak a válás miatt, mint akik korlátozzák a képernyőidőt az életükben. 

A készülékek tehát nem csak általános frusztrációt okoznak, de házasságokat is tönkre tudnak tenni. Azon házaspároknál, ahol az egyik fél szerint a másik túl sokat nyomkodja a telefonját, mindössze 60 százalékuk mondja azt, hogy boldog a házasságában. Azok körében, akik számára ez nem jelent problémát, ugyanez az arány már 81 százalék. 

A túl sok telefonozással töltött idő növeli a válás kockázatát is. Ahol ez problémát jelent, ott a házastársak 26 százaléka kifejezetten aggódik amiatt, hogy a házasságuk tönkre fog menni emiatt. Minden adatot összegezve a kutatók arra jutottak, hogy azok a párok, akiknél a túl sok képernyőzés problémát jelent,

70 százalékkal kevésbé elégedettek a házaságukkal, mint akiknél ez a terület nem jelent gondot. 

A telefonozás ráadásul kihat a szexuális életre is - egyértelműen kimutatható, hogy akik túl sokat nyomkodják a telefonjukat, egyszerűen kevesebbszer élnek házaséletet. A felmérés konkrét számokat is közöl: az ebbe a csoportba tartozók mindössze 44 százaléka mondja azt, hogy egy héten legalább egyszer szerelmeskednek egymással. 

Ugyanígy a randevúk száma is jelentősen lecsökken a telefonhasználat miatt, holott az ilyen alkalmak a szakemberek szerint elengedhetetlenek a boldog házassághoz. A magas képernyőidőről valló párok körében egy évben mindössze pár alkalom az, amikor időt szakítanak a randevúra

A hívőket épp úgy érinti

Az is érdekes, hogy a túlzott telefonhasználat jobban érinti azokat, akiknek alacsonyabb a jövedelmük (44 százalék), mint akiknek az átlagnál magasabb (31 százalék). Ugyanígy látványos a különbség az életkor változásával is: a 35 év alattiaknak 44 százalékát érinti ez a probléma, míg a 35 felettieknek 34 százalékát. 

Azt viszont a felmérés megerősítette, hogy a túlzott telefonhasználat éppen úgy érinti a keresztény, illetve vallásos házaspárokat, mint a nem hívőket. 

Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a telefonhasználat nem az egyedüli forrása a házassági problémáknak, viszont egy komoly jele is lehet a boldogtalanságnak. A meglevő helyzeten viszont a képernyő előtt töltött rengeteg idő csak még tovább ront. 

Sőt, a telefonhasználat komoly függőséget is tud okozni, így egy ördögi kör jön létre a házasságban tapasztalt elégedetlenség és a képernyőfüggőség között, ami bizonyos esetekben akár váláshoz is vezethet. 

Éppen ezért a tanácsadók azt javasolják, hogy

a házaspárok minél többször kapcsolják ki, tegyék el a telefonjaikat és töltsenek minőségi időt egymással, hogy javítsák a házasságuk minőségét.

Kulcsfontosságúnak tartják, hogy minél több boldog házasság legyen, mert ez tartja össze a társadalmakat. Ehhez viszont a pároknak ellen kell állniuk azoknak a technológiai hatásoknak, amelyek gyengítenék a kapcsolatukat. 

(CNE, Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!