Izraeli történészprofesszor: A magyar anyanyelvű zsidók egyedülálló kulturális hatást gyakoroltak Izraelre
Hanna Jablonka az izraeli magyar közösség sajátos gasztronómiai kultúrájára is felhívta a figyelmet
Izraeli történészprofesszor: A magyar anyanyelvű zsidók egyedülálló kulturális hatást gyakoroltak Izraelre

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 15.
A magyar ajkú bevándorlók egyedülálló kulturális hatással voltak Izraelre - hangsúlyozta Hanna Jablonka izraeli történészprofesszor a Mindig magyar (Tamíd hungari) című, az izraeli magyar közösségről készült tanulmánykötet bemutatóján a Bar-Ilan Egyetemen kedd este.

A Magyar zsidók a modern időkben alcímű, héber nyelvű kötetet Szalai Anna, Slomó Spitzer és Gay Miron szerkesztette, s a Bar Ilan Egyetem gondozásában jelent meg.

A szimpóziumot az egyetem keleti és arab országokból származó zsidó közösségeket kutató Dahan Központ szervezte, s a központot vezető Simon Ohiyon professzor nyitotta meg felidézve a különböző országokból érkezett zsidók együttélését az ötvenes években Beer Sheván, a Negev sivatag fővárosában.

A kötet születését elsőként Roni Lusztig, a Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának igazgatója méltatta, aki az izraeli magyar közösség helyzetéről szólt, a Magyarországgal ápolt kapcsolatokat ismertette, s a második-harmadik generáció "gyökereket" kereső látogatásait is megemlítette.

Hanna Jablonka, a Ben-Gurion egyetem zsidó történelem tanszékének professzor emeritusa saját családja történetének segítségével mutatta be az Izraelben letelepedett magyar közösséget.

Megemlékezett a gazdag nyelvismeretről - noha minden nyelven magyar akcentussal beszéltek -, a sajátos gasztronómiai kultúráról, és kijelentette, hogy a közösség ismert és kevésbé közismert tagjai egyedülálló kulturális hatással voltak Izraelre.

Gay Meron történész a modern magyar zsidóság korai, 18-19. századi emancipációjának, befogadásának és egyenjogúsításának olykor ellentmondásos múltját és sajátosságait ismertette, Rafael Vágó történész pedig a jelenkor változásainak hatását elemezte a Magyarországon élő zsidó közösségre.

(MTI/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!