Izraeli nagykövet: Magyarországnak érdemes lenne szomszédaira hallgatva fellépni a Hezbollah ellen
Amerika, Izrael, Csehország és Németország képviselői a síita terrorszervezetről, és a betiltására irányuló kampányról beszélgettek az AJC konferenciáján
Izraeli nagykövet: Magyarországnak érdemes lenne szomszédaira hallgatva fellépni a Hezbollah ellen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 09.
Az American Jewish Committee közép-európai irodájának konferenciáján az Egyesült Államok, Izrael, Csehország és Németország képviselői beszéltek arról, országaik miért és hogyan tiltották be a libanoni síita terrorszervezetet, miért gondolják, hogy több más európai országhoz hasonlóan Magyarországnak is fel kellene lépnie a Hezbollah ellen.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A libanoni Hezbollah 1997 óta szerepel az Egyesült Államok terrorszervezeti listáján. Annak ellenére azonban, hogy Európa-szerte is aktív, az Unió csak félig tiltotta be tevékenységét. Erről beszélt az American Jewish Committee (AJC) magyar képviselők és állami tisztviselők számára szervezett rendezvényének megnyitóján az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Marc Dillard.

2013-as döntése alapján az EU politikai és katonai szárnyakra osztotta a Hezbollahot és csak az utóbbi tevékenységét tiltotta be. Az ügyvivő kiemelte,

az Egyesült Államok arra biztatja Magyarországot, hogy kövesse azoknak az uniós országoknak a példáját, amelyek saját hatáskörben tiltották be a Hezbollah tevékenységét.

A cseh képviselőház védelmi bizottságának elnöke – aki maga nyújtotta be azt a javaslatot, amelyben a cseh parlament tiltólistára helyezte a terrorszervezetet – arra hivatkozott, hogy Izrael egyik legszorosabb partnereként Csehországnak lépnie kellett a Hezbollah ellen.

„Meg kell védenünk zsidó-keresztény civilizációnkat, a jövőnk érdekében”

– mondta Jana Chernochova.

„Mi Németországban egységes szervezetnek tekintjük a Hezbollahot” – mondta Jens Koch, a német szövetségi belügyminisztérium nemzetközi terrorizmus és radikalizmus elleni osztályának vezetője, aki szerint

az uniós álláspont hibás, és a két szárnyra osztást még Hassan Nasrallah, a Hezbollah vezetője is elutasítja.

Koch szerint a Hezbollah egész Európára veszélyt jelent, arra azonban egyelőre nem lát esélyt, hogy a közös uniós álláspont megváltozzon.

„Örülnénk, ha más országok is követnék a példánkat és tennének az ellen, hogy a Hezbollah Európa-szerte tevékenykedjen”

– tette hozzá.

Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese szerint

az EU naiv hozzáállása nagyban megnehezíti a magyar nemzetbiztonsági ügynökségek munkáját.

„A Közel-Kelet, a Nyugat-Balkán és Nyugat-Európa összekötő országaként Magyarország elszenvedője a Hezbollah drogcsempészetben, terrorizmus-finanszírozásban és illegális migrációban betöltött szerepének”

– mondta Csepregi, aki szerint tagországok egyre gyarapodó csoportja ismeri fel, hogy a Hezbollah egységes szervezet, egységes stratégiával. „A kérdés az, Magyarország melyik oldalon áll, miközben egyre több szomszédunk választja a racionalitást, felismerve a veszélyt” – tette hozzá Csepregi.

A Hezbollahot több arab ország, sőt az Öböl Menti Együttműködési Tanács és az Arab Liga is teljes egészében terrorszervezetnek tartja – zárta a beszélgetést Izrael budapesti nagykövete. Yacov Hadas-Handelsman azt mondta,

Magyarországnak érdemes lenne azokra a szomszédaira hallgatnia, amelyek már saját bőrükön tapasztalták a Hezbollah bűnügyi tevékenységét, és lépni a terrorszervezet ellen.

Az eseményt az American Jewish Committee közép-európai irodája szervezte Turai Barnabás, a szervezet magyarországi képviselője szerint azzal a céllal, hogy a Hezbollah veszélyes tevékenysége itthon is ismertté váljon, a terrorszervezet betiltásáról pedig elinduljon egy párbeszéd a döntéshozók között, illetve a szakmai világon belül.

Ebből a célból a szervezet összefoglaló anyagot is kiadott magyar nyelven „A Hezbollah Európában” címmel, amelyben szakértők részletesen írnak a Hezbollah káros tevékenységéről.

amerika már korábban is figyelmeztette Európát a Hezbollahhal kapcsolatban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nathan Sales, az amerikai külügyminisztérium terrorelhárító koordinátora idén szeptemberben figyelmeztetett arra, hogy a terrorcsoport világos és valódi veszélyt jelent mind az Egyesült Államokra, mint Európára nézve, tekintve, hogy a kontinensen tárolt fegyvereket és ammónium-nitrátot az elkövetkező években Irán által megrendelt terrortámadásokhoz használhatják fel.

Sales ebből kifolyólag felszólította az európai országokat, lépjenek fel keményebben a Teherán támogatását élvező síita szervezettel szemben. 

Az amerikai figyelmeztetés hat héttel azután hangzott el, hogy Libanon fővárosának Bejrútnak kikötőjében egy ammónium-nitráttal teli gyár robbanása hihetetlen károkat hagyott maga után. 

“Annyit elmondhatok, hogy az ilyen rejtekhelyeket Belgiumtól Franciaországon, Görögországon, Olaszországon, Spanyolországon és Svájcon keresztül létesítettek. Jelentős ammónium-nitrát raktárakat fedeztek fel és pusztítottak el korábban Franciaországban, Görögországban és Olaszországban egyaránt.”

(American Jewish Committee/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!