Forr Libanon – „Elég a Hezbollahból, elég a kormányból!”
Tetőfokára hágtak a gazdasági és politikai feszültségek a tragédia nyomán
Forr Libanon – „Elég a Hezbollahból, elég a kormányból!”

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 10.
Vasárnap több, mint tízezer libanoni vonult utcára a Hezbollah terrorszervezet által dominált vezetés megdöntését szorgalmazva a múlt heti pusztító bejrúti robbanás nyomán kialakult zavargások közepette. A tüntetők szerint a kormány gondatlansága vezetett a keddi tragédiához, ezért követelik, hogy mondjanak le.

A népharag gyorsan felforrt, és erőszakba torkollott Bejrút központjában a szombati, illetve vasárnapi napon. 

A robbanás a lehető legrosszabbkor jött a gazdasági válságtól és koronavírus-járványtól már egyébként is rendkívül szenvedő városnak. Sokakban a jelen állapotok az 1975-90-es polgárháborút idézik, ami szétszakította az országot, és óriás pusztítást végzett Bejrútban. A mostani tragédia bizonyos tüntetők szerint legalább 50 évvel visszavetette az országot. 

Beirut
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bechara Boutros al-Rai maronita keresztény pátriárka leszögezte, amennyiben „nem képes kormányzási stílusán változtatni”, a kabinet köteles távozni. 

„Egy parlamenti képviselő lemondása nem elég (…) az egész kormánynak le kellene mondania, ha nem tud segíteni helyreállni az országnak”

 

- jelentette ki vasárnapi prédikációjában.

A robbanás okán a libanoni információs miniszter, Manaé Abdel Samad már lemondott vasárnap. A detonáció mellett távozása okaként jelölte meg azt is, hogy a kormány képtelen volt a reformok végrehajtására.

Október óta nem vonult utcára ennyi ember a korrupció és a rossz kormányzás ellen tüntetni. Vasárnap tízezres tömeg gyűlt össze a Mártírok terén, ami estére csatatérré változott. Az emberek igyekeztek lebontani a kerítést a parlament felé vezető úton, illetve bizonyos csoportok megrohamoztak minisztériumokat és a libanoni bankok szövetségének épületét is. 

Dacolva a könnygázzal, a tüntetők köveket és petárdákat hajigáltak a rendőrségre. Több rendőr, és a Vörös Kereszt információi szerint 117 tüntető is megsérült, akik közül 55 embert kellett kórházba szállítani. 

Vasárnapra gépfegyverekkel felszerelt gépkocsis katonákat vezényelt a kormány a Mártírok terére. 

“Az embereknek az utcán kellene aludniuk és folytatni a kormány-ellenes demonstrációt, egészen addig, amíg el nem esik”

 

- jelentette ki egy helyi ügyvéd, Maya Habli a múlt heti robbanás helyszínén.

A detonáció 158 emberrel végzett, és több, mint hatezret sebesített meg, egész városrészt téve a földdel egyenlővé, hónapok óta felgyülemlő politikai és gazdasági feszültséget hevítve forráspontig. 

A libanoni miniszterelnök, Hasszan Diab nyilatkozata szerint a robbanást 2750 tonna ammónium-nitrát okozta, amit műtrágyához és robbanószerekhez is előszeretettel használnak, és hat éve tárolták minden biztonsági intézkedés nélkül a kikötő egyik raktárában. A kormány hozzátette, mindenképpen felelősségre vonja azokat, akik mulasztottak az ügyben. 

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének és más politikai vezetők társaságában egy ENSZ által támogatott adományozói videokonferencián tárgyalta meg a Libanonnak folyósítandó sürgősségi segélyt.

(Middle East Monitor)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!