Hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot
Robbanószerraktárban keletkezett tűz okozhatta a gombafelhővel járó detonációt
Hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot

AP Photo/Hassan Ammar

2020. 08. 04.
A libanoni főváros, Bejrút kikötői részét érő detonáció felbecsülhetetlen károkat és számos sérülést okozott. Azt, hogy mi állhat a robbanás hátterében még nem tudni biztosan, de bizonyos jelentések szerint egy robbanószerraktárban kitörő tűz okozta baleset lehetett.

A robbanás több, mint 25 emberrel végzett, és lökéshullámai több, mint 2500 ember sebesítettek meg, számos épület ablakaiban, erkélyeiben is kárt téve. A libanoni vöröskereszt óriási katasztrófaként írta le az esetet, és figyelmeztetett, a mentési munkák megkezdésével a halottak száma csak meredeken emelkedni fog. 

A libanoni belügyminiszter szerint egy olyan gyárban üthetett ki tűz, melyben 2014 óta erősen robbanásveszélyes ammónium-nitrátot tároltak, számolt be a Reuters hírügynökség.

Izrael, és a Hezbollah is tagadja, hogy bármi köze lenne a detonációhoz.

Az incidensről készült videókon óriási romos terület, és hatalmas gomba alakú füstfelhő látszik. A helyi kórházak megteltek sebesültekkel.

Libanon egészségügyi minisztere is megerősítette, hogy sok a sérülés, és kiterjedt károkat okozott a detonáció. A helyi média videóin az látszik, hogy több ember a romok alá szorult, emellett autóroncsokat és épületromokat látni. 

A robbanás érzékeny időszakban érte az országot, melynek gazdasági összeomlása régi feszültségeket éleszt újra. A detonáció Libanon volt miniszterelnöke, Rafik Hariri 2005-ös meggyilkolásával kapcsolatos bírósági ítélet megszületése előtt történt nem sokkal.

Az ENSZ bírósága várhatóan pénteken hirdeti ki a Hariri autóbombás meggyilkolásával vádolt négy gyanúsítottal kapcsolatos döntését.

Az országban az 1975-1990-ig tartó polgárháború óta nem volt ekkora gazdasági válság, és emiatt a politikai feszültségek kiéleződtek a napokban, utcai demonstrációkat eredményezve. A napokban az izraeli határon is incidens történt, mikor az IDF elejét vette a Hezbollah tiltott behatolásának az országba. 

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!