Akár Londont is megrázhatta volna egy ekkora erejű robbanás
Ugyanannyi ammónium-nitrátot tárolt a Hezbollah öt éve a brit fővárosban, mint Bejrútban
Akár Londont is megrázhatta volna egy ekkora erejű robbanás

Forrás: Youtube/DW

2020. 08. 05.
A bejrúti raktár, melyet kedden egy hatalmas robbanás tátongó, füstölgő kráterré tett, a hírek szerint 2750 tonnányi korábban szállítóhajóról elkobzott, erősen robbanásveszélyes ammónium-nitrátot tárolt. Amennyiben öt évvel ezelőtt a brit titkosszolgálat nem leplezi le őket időben, London is könnyen hasonló sorsa juthatott volna.

A keddi robbanás óriási károkat okozott az egyébként is súlyos gazdasági helyzetben levő országnak. Száznál több halálos áldozatot, több mint 4 ezer sebesültet szedett a detonáció, melynek következtében több min 300 ezren maradtak otthon nélkül.

Számos ország, köztük Izrael és Magyarország is segélycsapatokkal, pénzügyi segítséggel és részvétnyilvánításokkal segíti a helyreállás folyamatát.

Levélben kondoleált Orbán Viktor miniszterelnök libanoni kollégájának, Hasszan Diabnak a Bejrútban történt tragikus robbanás kapcsán, amely számos emberéletet követelt és borzasztóan sok ember sérülésével, valamint óriási anyagi károkkal járt.

"A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek"

 

- írta a libanoni miniszterelnöknek Orbán Viktor. 

A magyar kormányfő biztosította hivatali partnerét arról, hogy Magyarország készen áll segítséget és támogatást nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban - mondta a sajtófőnök.

Többen felvetették a Hezbollah felelősségét a detonációval kapcsolatban, mivel nem példalnélküli, hogy nagy mennyiségben tároljon ammónium-nitrátot, illetve a múltban több ezzel kapcsolatos fenyegetés is elhangzott oldalukról. A libanoni pogárok körében rendkívül népszerű lett egy két, melyen Hasszán Naszrallah, a terrorszervezet vezetője képét vetítik a robbanás felhőjére, jelezve, neki köszönhetik a katasztrófát.

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője a múltban fenyegetett már azzal, hogy akkora robbantást visz véghez Haifa kikötőjében ammónium alapú robbanószerekkel, hogy az olyan lesz, mint egy „atomrobbanás”. A másnak ásott verembe, úgy tűnik, most ők estek bele.

Az iráni támogatást élvező libanoni terrorcsoport hasonló mennyiségű ammónium-nitrátot tároló raktárára 2015-ben talált rá az MI5 és a londoni rendőrség a brit fővárosban, ami egy „baleset” nyomán óriási pusztítást végezhetett volna. 

A terroristák jégakkukban tartott robbanóanyagot tároltak London északnyugati részén található négy ingatlanban, írta a The Telegraph tavaly. Az akkori újságcikkben egy forrás elárulta, az ammónium-nitrátot „szervezett terrorizmushoz” terveztek felhasználni, és „nagy károkat okozott volna”.

Az üggyel kapcsolatban akkor az MI5 letartóztatott egy férfit, de nem volt elegendő bizonyítékuk arra, hogy a terroristák támadásra készülnek az Egyesült Királyságban. 

A hírek szerint egy idegen kormány, az izraeli KAN televíziócsatorna szerint az izraeli titkosszolgálat adta a tippet a robbanóanyag-raktárak koordinátáihoz. A brit miniszterelnöki iroda se nem cáfolta, se nem erősítette meg az értesülést.

A Hezbollah azonban nem csak Londonban, Németország déli részén is több száz kilogrammnyi robbanószert tárolt, melyet az év első felében, már bizonyíthatóan a Moszad információinak köszönhetően derítettek fel a német hatóságok, egy szélesebb körű terrorszervezet sejtjeire irányuló razzia keretében, mely a Hezbollah betiltásában csúcsosodott ki. 

2019-ben az Egyesült Királyság 10 éves börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménnyé tette a terrorcsoporthoz való tartozást. A múlt héten több brit parlamenti képviselő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a szigetország nem hatékony a határozat foganatosításában. 

A Jewish Agency a közelmúltban kampányt indított az Európai Unióban a Hezbollah teljes betiltására. A kezdeményezést több magyar EU képviselő is támogatja.

(Jpost)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!