Amerikai terrorelhárítás: a Hezbollah fegyvereket és robbanóanyagot tárol Európában 
Az Irán által pénzelt libanoni terrorszervezet elleni keményebb fellépésre szólítottak fel
Amerikai terrorelhárítás: a Hezbollah fegyvereket és robbanóanyagot tárol Európában 

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 18.
Nathan Sales, az amerikai külügyminisztérium terrorelhárító koordinátora leszögezte, a csoport világos és valódi veszélyt jelent mind az Egyesült Államokra, mint Európára nézve, tekintve, hogy a kontinensen tárolt fegyvereket és ammónium-nitrátot az elkövetkező években Irán által megrendelt terrortámadásokhoz használhatják fel.

Sales ebből kifolyólag felszólította az európai országokat, lépjenek fel keményebben a Teherán támogatását élvező síita szervezettel szemben. 

Az amerikai figyelmeztetés hat héttel azután hangzott el, hogy Libanon fővárosának Bejrútnak kikötőjében egy ammónium-nitráttal teli gyár robbanása hihetetlen károkat hagyott maga után. Az incidenssel kapcsolatban tart már a nyomozás, azaz, hogy egy hajóról lefoglalt, műtrágyaként és robbanóanyagként is használható kémiai anyag hogyan maradhatott hat éven keresztül ellenőrizetlenül a kikötőben, melynek irányítására a Hezbollah terrorszervezet is jelentős befolyással van.

“Annyit elmondhatok, hogy az ilyen rejtekhelyeket Belgiumtól Franciaországon, Görögországon, Olaszországon, Spanyolországon és Svájcon keresztül létesítettek. Jelentős ammónium-nitrát raktárakat fedeztek fel és pusztítottak el korábban Franciaországban, Görögországban és Olaszországban egyaránt.”

- mutatott rá Sales. 

Sales szerint okuk van azt hinni ezen tevékenységük jelenleg is zajlik, legnagyobb valószínűséggel Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hozzátette:

“Hogy miért halmozna fel a Hezbollah ammónium-nitrátot európai földön? A válasz világos. Jelentős terrortámadásokat tud indítani, bármikor, amikor Teheráni mesterei szükségesnek ítélik”

Az Európai Unió a Hezbollah katonai szárnyát terrorszervezetnek ítélte a múltban, azonban a politikai szárnyát nem. A tavalyi év során mind Németország, mind az Egyesült Királyság a szervezet egészét terrorcsoportnak nyilvánította, míg az Egyesült Államok folyamatosan lobbizik, hogy Európa többi része is kövesse példájukat. 

“A Hezbollah világos és valóságos veszélyt jelent ma az USA-ra… és Európára nézve…A lényeg az, hogy az EU 2013 óta tartó hozzáállása egyszerűen nem működik. A Hezbollah részleges elítélése nem bátortalanította el a csoportot a terrorista merényletek elkövetésétől a kontinensen.

A Hezbollah továbbra is létfontosságú platformként tekint Európára operációs, logisztikai és pénzgyűjtési tevékenységeihez. Ez mindaddig így lesz, amíg Európa nem hoz döntést Németország és az Egyesült Királyság nyomdokain.”

Az Egyesült Államok Irán-ellenes politikájának szerves részét képezi a baráti Irán-ellenes öbölmenti országok támogatása, az iszlám köztársaság által pénzelt terrorszervezetek és annak nukleáris programja ellehetetlenítése mellett, amihez Európát is intenzíven próbálják megnyerni szövetségesnek.

(The Guardian)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!