„Izrael jövőjét veszélyezteti” – Óriási felháborodást váltott ki Lapid ENSZ-beszéde
MÉG Az egyik MINISZTERE SZERINT IS TÉVEDETT
„Izrael jövőjét veszélyezteti” – Óriási felháborodást váltott ki Lapid ENSZ-beszéde

Fotó: Youtube / IsraeliPM

2022. 09. 23.
Izraelben a jobboldali pártok bírálták, a baloldalon viszont üdvözölték Jaír Lapid miniszterelnök ENSZ-közgyűlésen elmondott, és a kétállami megoldást hangsúlyozó beszédét - jelentette a helyi média csütörtök este.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Benjamin Netanjahu, az ellenzéki jobboldali Likud párt elnöke videofelvételt tett közzé már a beszéd elhangzásának idején, amelyben azzal vádolta Lapidot, hogy Izrael jövőjét veszélyezteti a palesztin államiságról folyó közbeszéd felújításával.

"Lapid visszahozza a palesztinokat a világ színpadjának előterébe, és Izraelt egyenesen a palesztin gödörbe löki"

- mondta Netanjahu, és azt állította, hogy ő "levette a palesztin államiságot a globális napirendről". A Likud vezetője kijelentette, hogy a palesztin állam biztonsági fenyegetést jelentene Izraelre, szerinte Lapid "terrorista államot fog létrehozni az ország szívében, egy olyan államot, amely mindannyiunkat fenyeget".

Becalel Szmotrics, a jobboldali Vallásos Cionizmus párt vezetője is ostorozta a kormányfőt. "A palesztin állam szégyenletes önfeladás a terrorizmus irányába" - vélekedett Szmotrics, aki szerint Lapid ezzel

"a föld felosztására, a területek átadására és zsidók tízezreinek otthonaikból való kiűzésére törekedik".

A jobboldali politikus szerint a palesztin államról folytatott eszmecsere "reménnyel kecsegteti a palesztin nacionalizmust", amely szerinte az izraeli állampolgárok elleni terrortámadások növekedéséhez vezet.

Még a minisztere szerint is tévedett Lapid

Lapid kormányának egyik tagja, a jobboldali Ajelet Saked belügyminiszter a 13-as kereskedelmi csatornának azt mondta, hogy a miniszterelnök tévedett, amikor kijelentette, hogy az izraeliek többsége támogatja a kétállami megoldást, mert azt szerinte a többség elveti.

A baloldal liberális Merec párt elnöke, Zehava Galon viszont "történelminek" nevezte a Lapid-beszédet, és kijelentette, a Merec Lapid mellett fog állni, hogy azt jövőképből valósággá változtassa. 

Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke is dicsérte a kormányfőt, szerinte fontos és stratégiai, cionista beszéd volt Izrael számára.

Az arab pártok Közös Listájának politikusai kevésbé lelkesedtek. "Ha elmegyünk a választási urnákhoz, akkor képesek leszünk rákényszeríteni őt, hogy kitartson szavai mellett, és azon munkálkodjon, hogy Izrael mellett létrehozzanak egy palesztin államot" - hangsúlyozta a párt közleménye.

Az arab nacionalista Balad párt egyenesen elítélte a kormányfőt, mert szerintük nem ad választ a fontos kérdésekre, hanem helyette "a zsidó felsőbbrendűség, valamint a palesztin nép egyenlőségének, szabadságának és biztonságának megtagadása alapján fog viselkedni".

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!