Ismét tűzharc tört ki Dzseninben az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között
Ismét tűzharc tört ki Dzseninben az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 13.
Péntek reggel ismét tűzharc tört ki a Ciszjordánia északi részén, Dzseninben egy terroristatevékenységgel gyanúsított palesztin őrizetbe vételénél - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken. Az izraeli erők először hatoltak be a dzsenini menekülttáborba Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra újságírónőjének halála óta.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a napokban halálos lövés érte az al-Dzsazíra katari székhelyű arab sajtóorgánum tudósítőnőjét, és kollégája is megsebesült, miután Szamáriában (Ciszjordánia) az izraeli védelmi erők és palesztin terroristák között tűzharc alakult ki a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Dzsenin faluban. 

Míg a Palesztin Hatóság és az al-Dzsazíra azt állítja, hogy az újságírókat izraeli golyók sebesítették meg, az izraeli védelmi erők szerdán közleményt adtak ki, melyben arra utaltak, hogy terroristák lövései végezhettek a riporternővel. Több izraeli újságíró szerint újabb vérvádról van szó, és gyanúsnak tartják, miért nem engedik a palesztinok a holttest megvizsgálását.

Az izraeli erők péntek reggel először hatoltak be a dzsenini menekülttáborba Sirín Abu Akla újságírónő halála óta.

A palesztinok ismét tüzet nyitottak Dzseninben és a közeli Brukin nevű palesztin faluban az izraeli biztonsági erőkre,

s a dzsenini menekülttábor területén haslövés érte a 40 éves Daud Zabeidit, a terrorista tevékenységért izraeli börtönben fogva tartott, s Izraelben is jól ismert Zakaria Zabeidi testvérét.

A ynet értesülése szerint az izraeli katonák körülvették a körözött Mahmúd Dabai házát a menekülttáborban, miközben egy másik egység lezárt egy másik területet a környéken abból a célból, hogy ott kivizsgálják Abu Akla halálát.

Bét El mellett egy palesztin egy kőtömbbel megtámadta egy autó vezetőjét, s megpróbálta kinyitni a kocsi ajtaját, de egy tartalékos katona rálőtt, közepesen megsebesítette, és meghiúsította a terrorakciót.

A merénylő táskájában kést találtak.

Délután temetik Kelet-Jeruzsálemben  Sirín Abu Aklát, s az izraeli rendőrség a katonai rádió jelentése szerint fokozott erőkkel próbálja elejét venni az esetleges zavargásoknak.

(Hetek/MTI)

forrás: Hetek


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!