Bejelentették: mostantól "transz-egyház" a Church of Sweden
Európa legnagyobb lutheránus felekezetének transzneműekhez intézett nyílt levele sokakban megütközést okozott
Bejelentették: mostantól "transz-egyház" a Church of Sweden

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 19.
Európa legnagyobb lutheránus felekezete, a Church of Sweden nyílt levélben jelentette be, hogy mostantól transz-egyháznak is lehet hívni. A "Személyes levél Önnek, aki transznemű" című levelet a Västerås egyházmegye honlapján tették közzé, és papok, diakónusok és egyházi személyek hosszú listájának aláírásai követik.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

"Olyan egyházból írunk Önnek, ami transz is egyben. Az egyházat emberek alkotják. Az emberek különbözőek. Vannak benne konfirmáltak, alkalmazottak, templomőrök, választott képviselők , non-profitok és más plébánosok is, akik transzneműként határozzák meg magukat.

Az egyház transz emberekből is áll. Ennélfogva az egyházat transzként is meg lehet határozni." 

A Church of Sweden levelében ezután elmarasztalta a feministák és mások arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a biológiai férfiakat távol tartsák a női és lánysportoktól, illetve öltözőktől.

"Ezek a transzgyűlölet normalizálásához járulnak hozzá. Mi egy olyan egyházban és Istenben hiszünk, aki tárt karokkal fogadja az embereket hatalomtól, nemzeti határoktól, etnikumtól, nemi orientációtól, nemtől, és gender identitástól függetlenül.  Az emberiség a szivárvány minden színében teljesen csodálatos, és sokszínűségében végtelen.

Különbözőek vagyunk, és ez jó. És Isten látta, hogy ez jó."

A levél dicséretet és felháborodást is kiváltott sokak részéről.

Egy Twitter-felhasználó kijelentette:

"Ez itt az utolsó csepp. Ha az egyház transz, akkor a transz az új norma. Ez a legmocskosabb és legundorítóbb szöveg, amit valaha olvastam. Köszönöm és viszlát Church of Sweden."

Egy másik felhasználó pedig így reagált: "Most olyan okosak, mint a boszorkányperek idején. Bárcsak nevethetnék a nyomorúságon, de nőként nehéz."

Nem ez az első alkalom, hogy a Church of Sweden igyekszik az LMBT-közösség kedvére tenni.

2017-ben problémásnak találták az "Atya", az "Úr" és a hímnemű "Ő" megnevezést Istenre, így helyette megyegyertek, hogy szimplán csak a nemsemleges "Isten" nevet használják majd rá. 2019-ben kiadtak egy LMBT-pamfletet "Keresztény queer gyermekek" címmel, ami Jézust queerként, Józsefet pedig transzvesztitaként mutatta be. Ugyannabban az évben, kicsit később egy botrányos tweetben kijelentették, hogy Great Thunberg Jézus Krisztus "utódja". 

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!