Brit legfelsőbb bíróság: biológiai nő nem lehet apa, csak anya
Transzgender férfi keresetét utasították el
Brit legfelsőbb bíróság: biológiai nő nem lehet apa, csak anya

Forrás: Youtube/Guardian

2020. 11. 18.
Freddy McConnell nőként született és lányként nevelték, de később elkezdte férfiként azonosítani magát, majd hormonterápiával és operációkkal megszabadulni női nemi jeleitől. Még a folyamat vége előtt teherbe esett. Azért fordult a brit legfelsőbb bírósághoz, hogy hagyják jóvá kérését, hogy gyermeke apjaként és ne anyjaként szerepeljen a nyilvántartásban. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Jogilag ugyanis aki teherbe esik és szül, azt anyának tekinti az állam attól függetlenül, hogy milyen neműnek tartja magát. Az anyakönyvi kivonat rögzíti a szüléssel kapcsolatos kulcsinformációkat, beleértve az anyja nevét is.

McConnell gyermekének 2018 születése óta kampányol fáradhatatlanul azért, hogy apaként, vagy szülőként rögzítsék a dokumentumokban. Ezt a mostani, legfelsőbb bírósági döntéssel együtt három bíróság is elutasította.

A brit legfelsőbb bíróság tehát a magyar kormány legutóbbi alkotmánymódosítási javaslatához hasonlóan az anyát nőként határozza meg. Mindez azért is komoly döntés, mert egyre több cég és szervezet van azon, hogy elmossa a nemek közötti különbségeket, nehogy bárki érzelmét megsértse a tények képviseletével. 

Szeptemberben például a Tampax tampongyártócég marketingkampányában már nem a nőket, hanem "a vérző embereket" szólította meg, a La Leche League (tejliga) már nem csak a szoptatós anyukákat, hanem a "mellkasi táplálókat" is segíti. Az Amerikai Rákszövetség a "méhnyakkal rendelkező emberek" tesztelését ajánlja, a Sands pedig, ami a vetélést és a gyermekágyi halált megélő anyákat segíti, már csak úgy utal rájuk, hogy szülők. 

Mindezzel a folyamattal azonban odáig jutunk csupán, hogy az apa és az anya szavak kiüresednek, a nemi szerepek pedig elveszítik jelentőségüket. 

(RT/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!